Twin Peaks pokračuje po pětadvaceti letech – událost sezóny začíná na HBO

Jeden z nejlegendárnějších a nejkultovnějších seriálů televizní historie pokračuje! Dneškem začíná nová řada seriálu Twin Peaks. Ta se odehrává 25 let po událostech známé přelomové televizní série. Pokračování má osmnáct dílů a celou novou sérii režíruje David Lynch. Notoricky známá melodie Angela Badalementiho otevírá i první část nové série a vrací se i Kyle MacLachlan v roli agenta Coopera. Papírově se vlastně jedná o třetí řadu původního seriálu. Navíc v posledním díle druhé série vzkázala Laura Palmerová agentu Cooperovi, že se spolu uvidí právě za 25 let. 

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál tvůrců Davida Lynche a Marka Frosta Twin Peaks vznikl v produkci Showtime a HBO seriál uvádí na HBO GO, kde jsou k dispozici exkluzivně již nyní první čtyři epizody. Na HBO má pak první a druhý díl premiéru dnes večer po 22 hodině.
“Tajuplný a jedinečný svět Městečka Twin Peaks nás vtáhl zpět. Je to velice vzrušující. Nechť vás les provází,” uvedli tvůrci před třemi lety, když oznamovali záměr natočit pokračování původního seriálu, který se vysílal na americké stanici ABC v letech 1990 – 1991 a byl jedním z prvních průkopníku quality TV.

Jake Wardle, James Marshall a David Lynch na place Twin Peaks Foto: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Nové díly Twin Peaks se odehrávají v současnosti, budou ale navazovat na poslední epizodu druhé řady. Scenárista Mark Frost popřel, že by šlo o restart seriálu, naopak třetí řada respektuje, kolik času v životě hlavních postav uběhlo. “Všem, kteří se nemohli smířit s tím, kde tehdy seriál skončil, se bude líbit, jakým směrem se vydá nyní,” uvedl autor.

Lynch s Frostem řešili návrat seriálu od roku 2011, kdy si uvědomili, v kolika aspektech byl seriál na tehdejší dobu novátorský. A že prvky, za kterými stála tehdejší klesající sledovanost by dnes diváci naopak ocenili.
Městečko Twin Peaks tehdy bylo natočeno právě filmovou řečí. Lynch se zabýval detaily a drobnostmi, které v tehdejším televizním provozu jinak nikdo neřešil. Zjevení seriálu na ABC bylo tehdy něco nevídaného. Seriál si získal své skalní milovníky a obdivovatele, ale televize Twin Peaks po dvou sériích zařízla a scenáristy donutila hlavní linku s Laurou Palmerovou rychle ukončit.

Twin Peaks (foto: HBO)

Nová řada Twin Peaks je jednou z nejočekávanějších událostí televizní sezóny. Zahraniční reakce budeme sledovat. Vlastní recenzi vám přineseme v následujících dnech.
-red-
foto/video: HBO Europe © 2017