Křižáček s Rodenem soutěží ve Varech – podívejte se na trailer (video)

V Hlavní soutěži letošního karlovarského festivalu se objeví novinka Václava Kadrnky Křižáček. V hlavní roli už téměř ikonický Karel Roden hledá v historickém snímku svého ztraceného syna. Ten se vydá za dobrodružstvím do středověké krajiny. Do kin po uvedení na festivalu snímek vejde 3. srpna. Natáčelo se i v Itálii a na Sardinii.

Křižáček je adaptací básně Jaroslava Vrchlického. “Usilovali jsme o to, aby samotný motiv dětské křížové výpravy nebyl v prvním plánu vyprávění a spíše se s ním pracovalo jako s filmovým znakem. Jde o metaforu dětského ideálu. Nebo ještě lépe metaforu čistého ideálu. Je v pozadí, vsáknutý do filmu,” říká o svém díle režisér Václav Kadrnka.

Jak vidíte v traileru, film je natočen ve formátu 4:3. K tomu tvůrce dodává: “Úzkým formátem jsme s kameramanem posílili tunelový efekt, proto jsem se taky v první půlce filmu chtěl vyhýbat nebi. Statičnost záběrů, minimální pohyb kamery, zmrazené obrazy, to vše si o úzký formát říkalo. Chtěl jsem vytvořit tunel, který by podpořil otcův stav, jeho osamělost a úzkost. Schválně jsem mu nechával více prostoru nad hlavou, jakoby na svých bedrech nesl velkou tíhu.

-red-
zdroj: CinemArt

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.