Recenze | Mumie je nadprůměrný popcorn, který zažene nudu

Tom Cruise patří mezi skomírající partu áčkových herců, kteří ještě pořád mohou spoléhat na marketingovou sílu svého jména. Jeho kariéra tak poslední dobou čítá velkou skupinu akčních blockbusterů, které oplývají kvalitou, i obecným uznáním. Studio Universal si jej tedy vyhlídlo pro otevření jejich nově vznikajícího Dark Universe, které má zahrnovat mnoho známých monster, od Draculy po Neviditelného muže. Podaří se jim to v čele s novou Mumií a nestárnoucím, 54 letým, Cruisem v čele?

Mumie (foto: CinemArt)

Propojená univerza se poslední dobou v Hollywoodu oznamují jako na běžícím páse. Nápad Universalu oživit svá zašlá monstra se tak jeví jako geniální. A oprášit celosvětově nejznámější Mumii, zamíchat to s Cruisem a dodat špetku Russella Crowea, to už chce mít opravdu fištrón. Jak úspěšný tah to byl, ukáže americký otvírák. Dolarové predikce ale nejsou zrovna vysoké. Nová Mumie začíná nanovo a nemá nic společného s Mumií z roku 1999, ani 1932. Bere si jen obecně známou premisu.

Mumie je v první řadě krásná. Sofia Boutella nebyla vybrána náhodou, a tohle “monstrum” budete na plátně sledovat rádi. Cruise předvádí svůj standard, jede především na notu ostříleného kaskadéra a do veškeré akce se vrhá doslova po hlavě. Ženské osazenstvo ještě doplňuje Annabelle Wallis a své místo na plátně dostane i Russel Crowe.

Akce je tak akorát

Mumie se rozjíždí jako blockbusterové dobrodrůžo. Idylka však netrvá věčně a celkem bez problému se překlene do hororové fáze, kde se balancuje na hranici rodinného a Rkového filmu. Kdo čeká opravdu rozmáchlý velkofilm, bude pravděpodobně zklamán. Samozřejmě, je tu pár trikových scén, při kterých se renderovací počítače krapet zapotily, jinak ale zůstává Mumie při zemi a do velkého ničení se nepouští. Akce se tak odehrává především na uzavřených místech – arénách, kde je pokaždé nějaký problém a Cruisův hrdina jej musí vyřešit, aby se v ději přehoupl dál. Akce je tedy sympaticky umírněná. I tak je jí habaděj. Potíž je v tom, že není nikterak oslňující. Není zde nic, co by z nové Mumie dělalo událost léta.

Mumie (foto: CinemArt)

Je to tedy hollywoodská klasika, která je celkem zaměnitelná. Některé velkofilmy tento fakt přebíjejí právě akční přeplácaností, která je sice nesmyslná, ale obrovská a tak alespoň nějak zapamatovatelná. Mumie kromě pár hororových momentek nemá nic, a to se celé osazenstvo snaží jak může. Hudba burácí, Cruise sebou nechává házet, ale to je tak nějak všechno. A to je škoda.

Mumie (foto: CinemArt)

  • Režie - 60%
    60
  • Scenář - 60%
    60
  • Herci - 70%
    70
  • Kamera, vizuál - 80%
    80

Mumie (2017)

Nová Mumie je lehce nadprůměrným popcornem, který sice zažene nudu v horkých letních dnech, ale přeci jen, startuje nové univerzum a bohužel to není moc vidět. Cruise si sice producentsky vše ošéfoval a do blbiny ani tentokrát nevstoupil, ovšem nové Mission Impossible nebo Na hraně zítřka jsou po scénáristické stránce trošku někde jinde. I tak ale Universalům držím palce, jejich Dark Universe nabízí opravdu velký potenciál. Mumie tak drží v rukou osud celé palety monster, snad to na rozjezd bude stačit.

65 %
Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt

Mumie
The Mummy
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Horor
USA, 2017, 110 min
Premiéra: 8. června 2017 (CinemArt)

Režie: Alex Kurtzman
Scénář: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman
Kamera: Ben Seresin
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Tom Cruise, Sofia Boutella, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Javier Botet, Courtney B. Vance, Sean Cameron Michael, Parker Sawyers, Neil Maskell, Grace Chilton, Dylan Kussman, Shane Zaza, Alice Hewkin, Daniel Tuite

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.