ČT představila podzimní novinky – má tři vlajkové seriály

Podzimní novinky představila dnes na tiskové konferenci Česká televize. A jak zaznělo z úst generálního řiditele Petra Dvořáka, v evropském srovnání vyniká svým důsledným zaměřením na původní tvorbu. Ta dokonce v žánru dramatiky a zábavy představuje čtyřicet procent jejího programu a pokračoval: „Nadcházející sezona ukazuje, že právě v původních látkách a námětech vnímáme i nadále největší potenciál… i na poli zábavy, kde v Česku obvykle dominují zahraniční licence, nabídneme dva původní projekty, Tajemství těla a Zdravotní test národa.“

Nás ale především zajímá dramatická tvorba. Sezónu Česká televize otevře třemi původními seriály. U dvou z nich půjde už o druhou řadu. Jsou jimi První republika a Život a doba soudce AK. Jako úplná novinka se na obrazovce objeví Trapný padesátky. Komediální dvanáctidílný seriál je natočen podle scénáře spisovatelky Ireny Obermannové. Ta o svém námětu říká:„Padesátka je pro ženu důležitý životní mezník, je to přechodový věk z jedné životní fáze do druhé a je nesmírně zajímavé, jak se dnes tyto ženy mění. Vypadají a chovají se úplně jinak než předešlé generace. Ačkoliv už jsou mnohdy babičkami, cítí se mladé a jsou mladé.“ V titulních rolích žen, které se po padesátce rozhodly změnit své životy, se můžete těšit na Pavlu Tomicovou, Kláru Melíškovou a Alenu Mihulovou. V roli trapného padesátníka se společně s nimi objeví Václav Kopta. Ten na tiskovce navnadil svou prý snad nejtrapnější scénou v životě, ve které předvádí striptýz.

Televize přinese na podzim přes čtyřicítku nových dokumentárních projektů, které se věnují současným společenským fenoménům, české vědě, krajině či historii. Nové dokumenty zahrnou například autentický pohled Olgy Špátové na náhradní rodičovskou péči, docusoap o životě světských, mapování neznámé historie Čechoslováků v gulagu, nové díly Českého žurnálu nebo třeba i dokument o fungování pražského letiště.

Olga Špátová ve svých šesti příbězích nazvaných souborně Rodiče napořád mapuje potíže, s jakými se setkávají náhradní rodiče dětí na vozíku, autistů, poloromských děti, dětí, jejichž biologická matka je ve vězení, nebo takových, jejichž rodiči jsou dva muži. Dokumenty jsou podle jejích slov o lidech, kteří nejsou pohodlní, ale plní energie a připravení čelit potížím.

Diváci na ČT art budou moci sledovat již zavedené cykly jako jsou Šumné stopy, v němž se David Vávra tentokrát podívá do Rumunska. Úterní večery budou patřit slavnému finskému režisérovi Aki Kaurismäkimu a šestici jeho snímků vysílaných – jak je na Artu zvykem – v původním znění s titulky.

Dagmar Šimková
foto/video: Česká televize © 2017