První dojmy | Úvod sedmé řady Hry o trůny kazí jen zbytečný Ed Sheeran

Rozhodnutí HBO obsadit do nové řady jednoho z nejdůležitějších seriálů současnosti zpěváka Eda Sheerana nebylo úplně nejšťastnější. Někomu lesní scéna s popovým zpěvákem alias vojákem v tomto případě může snad přijít vtipná. Na ostatní ale působí příliš komponovaně. Takové legrácky nemají v kultovním seriálu co dělat. Těžko říct na čí popud tahle nesmyslná vložka vznikla. Těžko se chce věřit že ultrapopulární zpěvák by pro další řadu seriálu fungoval jako booster. Nic takového jedna z nejsilnějších televizních značek nepotřebuje. Ještěže tu máme své staré známé, kteří dosud (ovšem někteří třeba ne nadlouho) zůstali na živu.

Hra o trůny VII. – Ed Sheeran (reprofoto z HBO Go)

Vše ostatní ale v prvním dílu nazvaném Dragonstone funguje bez chybičky. Ať už jasně daný náčrt toho, co se zhruba v aktuální řadě chystá, tak úvodní scéna, která vydává divákům jasný vzkaz. Drsná bude i sedmá řada. A to od prvních vteřin pilotu.

Úvodní díl ale obstará i značně vtipnou scénu odehrávající se v Citadele. Klipovitá pasáž s denní Samwellovou rutinou jakoby vypadla ze střižny Guye Ritchieho. A to v tom nejlepším slova smyslu. Tohle jsou momenty, které skvěle odlehčují stále houstnoucí atmosféru. Nikoliv obsazení hvězdy, která patří spíš na Vevo než na HBO.

Hra o trůny VII. (foto: HBO)

Stále slibnější se pro seriál zdá kreace dánského herce Pilou Asbæka, který patří k nejsilnějším evropským hercům své generace. V dialogu s Cersei jde pak o chemii jedna radost.

První díl je k dispozici na HBO GO nebo každé pondělí ve 20:00 na HBO

  • Hodnocení prvního dílu VII. řady - 75%
    75

Hra o trůny VII. (2017)

Teď už jen zbývá těšit se na scenáristické libůstky, které nám zase otevřou pusu dokořán. Moje předsevzetí na dnešní projekci počítat všechny mrtvoly bohužel nevyšlo. V prvním díle je jich totiž opravdu mnoho a připravit se na to úplně nelze. Na co se ale vzhledem k názvu prvního dílu připravit šlo, je velkolepý příjezd Daenerys, jejíž věta "Můžeme začít" očekávanou sedmou sérii tak trefně rozjíždí.

75 %
AC, Totalfilm.cz
foto/video: HBO © 2017