Recenze | Je to opravdu festivalový Přízrak

Jedním z filmů, na které diváky karlovarského festivalu lákal Karel Och a Kryštof Mucha, je snímek A Ghost Story (Přízrak) amerického režiséra Davida Loweryho. Ten na KVIFF zavítal poprvé před čtyřmi roky se svým filmem Ain´t Them Bodies Saints, ve kterém si zahrál Casey Affleck s Rooney Mara. A stejnou dvojici si vybral i pro svůj Přízrak. Scénář k němu prý napsal nas vé poměry nesmírně rychle.

Snímek je na festivalu uveden v sekci Zvláštní uvedení a není pro něj lepšího místa než právě toto. Příběh, který je pro své tvůrce velice osobní se dotýká témat jako jsou láska, čas, smíření, ztráta a dalších daleko převyšujících lidské bytí. Film je natočen ve formátu 4:3 a nese v sobě mnoho citlivosti, určité lásky k nostalgii a hlavně uvědomění si konečnosti, která přichází zcela nečekaně a neptá se, zda je člověk připraven.

Podmanivá meditace snímku je plná symboliky, kterou bereme jako samozřejmost v každodenním životě. Duch, který nás snímkem provází, zde zastupuje víc než jen ztracenou milovanou bytost. Je to obraz něčeho, co přetrvává věky jako genius loci v místech, kterými jsme se mihli v rámci trvání celého universa.

Atmosféra snímku nechává diváka ponořit se hluboko do vlastních zákoutí duše a dlouhé záběry, kde se děje mnoho věcí pod povrchem, jsou bravurně podtrženy téměř žádnými dialogy. Jeden krátký najdeme na začátku. Ale tu pravou bouři v myslích a srdcích přinese až ten, který zazní asi ve dvou třetinách snímku.

Když Casey Affleck mluvil o Přízraku včera na tiskové konferenci, zmínil herecké schopnosti Rooney Mara. Mluvil o její schopnosti hrát expresivně a přitom zachovávat tajemství. Měl pravdu. Oba jsou toho schopni.

Přízrak (foto: A24)

Snad jedinou potíž jsem měla ve snímku, a to se samotným duchem. Je v něm archetypálně zpodobněn někým pod velkým bílým prostěradlem. (Někdy pod ním prý byl i sám Casey Affleck.) Dvě vystřižené díry v místech očí na mě ze začátku působily nechtěně komicky. Naštěstí síla děje mi na to dala rychle zapomenout. A i když Lowery ve svém filmu používá některé principy duchařských snímků, není to ve výsledku tolik podstatné. Kinematograficky je tohle dílo ale velká radost.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 90%
    90
  • Kamera - 75%
    75
  • Herci - 80%
    80
  • Vizuál - 90%
    90

Přízrak (USA, 2017)

O snímku Přízrak, drazí diváci, nečekejte ani kapku mainstreamu. Je to čisté indie, které zamávalo s letošním Sundance a stejně tak může nechat silnou stopu i ve vás - pokud tedy budete chtít a uděláte si čas na rozjímání.

85 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto: A24
trailer: Totalfilm.cz

Přízrak
A Ghost Story
Velká Británie A Ghost Story
Drama
USA, 2017, 87 min

Režie: David Lowery
Scénář: David Lowery
Kamera: Andrew Droz Palermo
Hudba: Daniel Hart
Hrají: Rooney Mara, Casey Affleck, Will Oldham, Augustine Frizzell

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.