Recenze | Konec tápání – Nový Spider-man se povedl

O tom, že se Spider-Man přesunul od studia Sony k Marvelu, byly popsány stohy virtuálního papíru. Sony přistoupilo na dohodu, kdy je stále vlastníkem práv, ale postava je zařazena do filmové části Marvel Cinematic Universe. O tom, jak smlouva vypadá, se nikdy nedozvíme, zkráceně ale Sony v podstatě platí a inkasuje za Spider-Manovy sólovky, Marvel má nad tím vším kreativní kontrolu a může postavu použít ve svých crossoverech typu Avengers. Jak tedy dopadl pavoučí “návrat domů”?

Spider-Man: Homecoming (foto: Falcon)

Marvel chyby nedělá

Marvel ani tentokrát nešlápl vedle. Tohle studio zkrátka chyby nedělá. Spider-Man samozřejmě zapadá do rodiny marveláckých filmů, (což už je teď vlastně filmový subžánr) kdy kombinuje akci s prvky komedie a bere si inspiraci z jednotlivých filmových žánrů. Tentokrát se využily prvky teenegerské komedie, přičemž sledujeme život Petera Parkera z pohledu školního podivína, který se samozřejmě střídá s jeho pavoučím alteregem. K tomu všemu dopomáhá občas líbivý soundtrack… a občas se objeví Ironman.

Tom Holland si Spider-Mana dává s neuvěřitelnou lehkostí. Nesledujeme však jeho origin, (a je to jen dobře) ale již “hotového” pavouka a padáme s ním rovnou do akce. Možná se může objevit potíž, kdy se mladí do postavy Spider-Mana nebudou moci vžít, jako se to povedlo Samu Raimimu s jeho Spider-Manem, kdy jste si skutečně představovali, jaké by to bylo být superhrdinou. Nový pavouk je jednoduše cool, a to v dnešní době očividně stačí.

Plnohodnotný záporák

Přesuneme se na stranu záporáků, kde operuje Michael Keaton v roli padoucha Vulture(ho). Jeho motivace je na marvelácké poměry celkem dobře vysvětlená a pochopitelná, takže tu neslouží pouze jako panáček, kterému dá hrdina na konci filmu přes tlamu, ale jako plnohodnotná postava, vykreslující svět superhrdinů z lidského pohledu.

Akce v Homecomingu nestrhne. Nebudete sice valit oči, spokojenost ovšem pocítíte. A to hlavně díky faktu, že i přes své blockbusterové parametry se akce drží sympaticky při zemi. A to i v momentech, kdy se zjeví Ironman. Downey Jr. se ve své ikonické roli ukáže jen na pár scén, i tak budou patřit mezi to hlavní, co si z filmu zapamatujete. Tandem Holland. Downey Jr., Keaton a také Jon Favreau celý film v pohodě utáhnou.

  • Režie - 70%
    70
  • Scenář - 65%
    65
  • Herci - 75%
    75
  • Kamera, vizuál - 90%
    90
  • Hudba - 70%
    70

Spider-Man: Homecoming (2017)

Spider-Man je další z řady nadprůměrných Marvelovek. Pavoučí muž je sympatickým hrdinou, který v klidu zapadne mezi partu superhrdinů MCU a dokonce má potenciál vyčnívat. Uvidíme v dalších Avengers. Spider-Man chvilku tápal, dohoda mezi studii Sony a Marvel však úspěšně dovedlo mladého teenergera domů, jak se na Homecoming sluší a patří.

75 %
Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2017

Spider-Man: Homecoming (foto: Falcon)

Spider-Man: Homecoming
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2017, 133 min
Premiéra: 6. 7. 2017 Falcon

Režie: Jon Watts
Předloha: Stan Lee (komiks), Steve Ditko (komiks)
Scénář: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein,
Kamera: Salvatore Totino
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Zendaya, Donald Glover, Jacob Batalon, Laura Harrier, Tony Revolori, Bokeem Woodbine, Tyne Daly, Abraham Attah, Hannibal Buress, Kenneth Choi, Selenis Leyva, Angourie Rice, Martin Starr, Garcelle Beauvais, Michael Chernus, Michael Mando, Logan Marshall-Green, Jennifer Connelly, Gary Weeks, Christopher Berry, Tunde Adebimpe, Tiffany Espensen, Michael Barbieri, J.J. Totah, Hemky Madera, Bob Adrian, Stan Lee, Wayne Pére, Chris Evans, Kerry Condon, Amy Hill, Martha Kelly, Jennifer Kim, Andy Powers

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.