Restaurovaný Obchod na korze měl ve Varech obnovenou premiéru

Na karlovarském festivalu měl dnes premiéru digitálně restaurovaný snímek režisérského tandemu Ján Kadár a Elmar Klos. Šlo již o pátou premiéru digitálně restaurovaného filmu z iniciativy karlovarského festivalu a Nadace české bijáky. „Jsme rádi, že ve spolupráci s Nadací české bijáky můžeme ve světové premiéře představit  festivalovému publiku již pátý digitálně restaurovaný titul ze zlatého fondu československé kinematografie. Obchod na korze, oceněný Oscarem, doplňuje skutečně mimořádnou kolekci, která díky tomuto partnerství vznikla,“  říká prezident MFF KV Jiří Bartoška. Projekce ve Velkém sále hotelu Thermal se zúčastnili i Zuzana Kronerová a syn jednoho z legendární režisérské dvojice Elmar Kloss: “Jsem přešťasten, že se podařilo tak mistrovsky Obchod na korze digitálně zrestaurovat a vdechnout mu tak nový život!” 

Ukázka digitálního restaurování filmu Obchod na korze

Film Obchod na korze je přepisem novely Past slovenského spisovatele Ladislava Grosmana, která vyšla v roce 1962 v časopise Plamen; později ji autor převedl do literárního scénáře a do knižní podoby pod názvem Obchod na korze. Tragikomický příběh, natočený režisérskou dvojicí Ján Kadár a Elmar Klos, získal mnohá domácí i zahraniční ocenění, mimo jiné Oscara za nejlepší cizojazyčný film nebo Zvláštní čestné uznání pro Jozefa Kronera a Idu Kamińskou na XVIII. MFF v Cannes 1965.

Ukázka digitálního restaurování filmu Obchod na korze

Obchod na korze je již devátým snímkem, který mohl být digitálně restaurován díky finanční pomoci Nadace české bijáky. Jako první byl v roce 2012 ve spolupráci s Film Servisem Karlovy Vary a NFA restaurován film Miloše Formana Hoří, má panenko. Následovali Všichni dobří rodáci (2013) a Ostře sledované vlaky (2014). Dalším plánovaným projektem jsou Postřižiny, zde již od roku 2014 nadace spolu s režisérem Jiřím Menzelem čeká na vydání zdrojových materiálů, které jsou pro digitální restaurování nezbytné.
Loni bylo ve Varech uvedeno Intimní osvětlení, za přítomnosti režiséra Ivana Passera. Stejní partneři pak umožnili i letošní premiéru, kterou navíc nově finančně podpořilo i Ministerstvo kultury. “Chtěl bych především poděkovat partnerům a dárcům včetně ministerstva kultury, kteří nás podpořili v našem mnohdy donkichotském úsilí a pomohli nám při digitálním restaurování tohoto vyjímečného a nadčasového filmu.” uvedl u příležitosti slavnostního uvedení Obchodu na korze předseda správní rady Nadace české bijáky Petr Šikoš

Ukázka digitálního restaurování filmu Obchod na korze

Digitální restaurování snímku Obchod na korze trvalo několik měsíců a bylo při něm “vyčištěno” téměř 3,5 km filmového pásu tj. 180 653 filmových políček. Nadace pro tyto náročné práce opět oslovila české postprodukční studio Universal Production Partners a zvukové studio Soundsquare. Ti pracovali pod dohledem Elmara Klosse, jako dědice autora a Ivana Šlapety, který zastupoval kameramany. Stejně jako u předchozích filmů byl hlavním restaurátorem Ivo Marák, ředitel vývoje technologií ve společnosti UPP: “Když dostanu do ruky takovýto film, vždycky cítím obrovskou úctu a odpovědnost. Věřím, že i pánové Kadár a Klos by byli spokojeni, kdyby s námi v Thermalu byli, a tak můžu být pyšný na celý tým, že jsme to zase dokázali. A samozřejmě si přeji, aby tenhle film vidělo co nejvíc diváků, protože to je kus historie, který je dobré připomínat.”

Činnost nadace je možné podpořit zasláním libovolné částky na  transparentní účty, které jsou zřízeny k jednotlivým filmům, pomocí portálu Darujme.cz či prostřednictvím SMS v ceně 60 Kč ve tvaru DMS BIJAKY 60 na číslo 87 777. Více informací o digitálním restaurování a projektech Nadace české bijáky je možné získat na www.bijaky.cz.

-red-
foto: Nadace České bijáky