Recenze | Loganovi parťáci jsou skvělí ve všech ohledech

Americký režisér Steven Soderbergh, který před pár lety svoje fanoušky strašil tím, že už se odporoučí do režisérského důchodu po svém snímku Liberace!, přece jen ještě zůstal při chuti a pustil se do anti-verze své úspěšné trilogie Dannyho parťáci. Zahraniční kritiky nešetří chválou a mají k tomu důvod. Loganovi parťáci se povedli. Dovedou pobavit, mají svěží tempo, na které jsme od Dannyho parťáků zvyklí a nabízejí podařenou skvadru outsiderů ve skvělém obsazení, kterému vévodí Channing Tatum, Adam Driver a Daniel Craig.

Loganovi parťáci (foto: Bontonfilm)

Scénář napsal nováček mezi scénáristy Rebecca Blunt. Šeptá se ale, že je to ve skutečnosti Soderberghův pseudonym. Kdoví- nebylo by se čemu divit, když už si Soderbergh Loganovi parťáky režíruje, točí a sám i stříhá. Na jedné tiskovce to totiž neprozřetelně propálil sám Channing Tatum.

Jimmyho Logana (Channing Tatum) stavebního dělníka a bývalého nadějného fotbalistu vyhodí z práce. Nepřidá mu ani informace, že se jeho ex-manželka (Katie Holmes) a malá dcerka Sadie (Farrah Mackenzie) chystají s novou rodinou odstěhovat do jiného amerického státu. Se svým jednorukým bratrem, válečným veteránem a barmanem v jedné osobě Clydem (Adam Driver) se rozhodne pro jediné možné řešení téhle smolné situace. Vyloupí závodní okruh, kudy „tečou“ velké peníze. Bratři se dají dohromady se specialistou na výbuchy Joem Bangem (Daniel Craig), toho času ve vězení a zapojí i svou sestru Mellie (Riley Keough). Tím výčet nepřehlédnutelných postaviček snímku nekončí a stejně tak ani sled nešťastných náhod, které se na připravovanou loupež bandy neumětelů nabalují.

Opravdu skvělé herecké výkony

Snímek je napěchovaný velkými hereckými jmény. Daniel Craig je asi tím největším překvapením. V roli Joe Banga, experta na výbušniny, dokazuje velký smysl pro humor a se svým věčně kamenným bondovským výrazem umí v Loganových parťácích šetřit jako se vzácným kořením. Adam Driver, velký současný herecký talent, je v roli smolaře jako doma. Jeho herecké etudy jsou společně s černým humorem vrcholem filmu. Vůbec celé obsazení filmu dokazuje, že se nebojí vystoupit ze své vlastní komfortní zóny a bavit se svižným dějem proloženým vtipnými dialogy, odkazy s invencí. Scény z baru nebo z věznice si budu pamatovat dlouho a ráda.

Sporný závěr

Samotný závěr filmu se táhne trošku jako žvýkačka. Zbytečně rozředí dosavadní říznou atmosféru snímku. Hillary Swank v roli vyšetřovacího agenta je z mého pohledu zbytečná a závěrečná opona mohla spadnout o dvacet minut dřív. Ale i tohle jsem ochotná odpustit někomu, kdo chytře dovede těžit ze své předchozí práce a nadchnout diváka vlastním velmi dobře promyšleným antipohledem.

Loganovi parťáci (foto: Bontonfilm)

Jestli máte chuť na dobrou zábavu, u které vám nezamrzne mozek hlavně díky nezapomenutelným postavám a lehké esenci z Dannyho parťáků, tak vyražte do kina! Litovat nebudete ani chvilku.

  • Režie - 90%
    90
  • Scénář - 80%
    80
  • Kamera - 85%
    85
  • Herci - 90%
    90
  • Hudba - 80%
    80

Loganovi parťáci (2017)

Jestli máte chuť na dobrou zábavu, u které vám nezamrzne mozek hlavně díky nezapomenutelným postavám a lehké esenci z Dannyho parťáků, tak vyražte do kina!Litovat nebudete ani chvilku.

85 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2017

Loganovi parťáci
Logan Lucky
Komedie / Krimi / Drama
USA, 2017, 119 min

Premiéra: 31. 8. 2017 Bontonfilm

Režie: Steven Soderbergh
Scénář: Rebecca Blunt
Kamera: Steven Soderbergh
Hudba: David Holmes
Hrají: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough, Hilary Swank, Sebastian Stan, Seth MacFarlane, Katherine Waterston, Katie Holmes, David Denman, Jack Quaid, Jim O’Heir, Brian Gleeson, Macon Blair, Dwight Yoakam, Joshua Hoover

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.