Po strništi bos od Svěráků dnes uvidí diváci na Slavonice Festu

Slavnostní předpremiéra nejnovějšího počinu tvůrčího dua Jana a Zdeňka Svěrákových Po strništi bos má dnes večer slavnostní předpremiéru na Slavonice Festu. Večerní projekce je věnována městu Slavonice, kde se převážná část filmu natáčela. Příběh inspirovaný rodinou Svěrákových uvidí tvůrci, kteří se na snímku podíleli, komparzisté a festivaloví návštěvníci. Slavnostní zahájení s projekcí filmu uvede delegace v čele s Janem a Zdeňkem Svěrákem, Terezou Voříškovou a Janem Třískou.

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.
Do kin se očekávaná novinka osvědčených tvůrců dostane 17. srpna. Slavnostní premiéra v Praze se koná o den dříve.

Festival Slavonice Fest, za kterým stojí režisér Ondřej Trojan nabídne letos na 65 filmů v 7 sálech a letním kině, 13 koncertů a 5 tanečních party, výstavu Františka Skály i doprovodný program pro děti.

Festivalové filmy letos soutěží o Cenu diváků v 5 sekcích: Světový film, Český film, Výběr Jaroslava Róny, Sekce HBO a Německý film.
Informace o programu najdete na webových stránkách festivalu. Letní kino na náměstí uvede každý večer populární filmy z filmové distribuce (Anděl Páně 2, La La Land, Bezva ženská na krku, Všechno nebo nic).
Prezentaci má na festivalu i tvorba České televize a připraven je i speciální program pro děti (Lichožrouti, Zpívej, Chlapec a svět).

-red-
foto/video: Bioscop, Totalfilm © 2017