Čertí brko je dotočené – video z poslední klapky

Uplynulý víkend padla poslední klapka nová české pohádky Čertí brko, kterou natáčí režisér Marek Najbrt. V hlavních rolích se představí Judit Bárdos a Jan Cina, Lucifera hraje Ondřej Vetchý, v dalších rolích uvidíme třeba Jana Budaře, Marka Daniela, Janu Plodkovou, Tomáše Jeřábka nebo Václava Koptu.
„Moc bych přál téhle pohádce, aby se zařadila mezi ty, na kterých jsme vyrostli a které jsme milovali a neseme si je v sobě po celý život,“ říká herec Ondřej Vetchý. Podívejte se na video z posledního natáčecího dne.

Neomylné čertí brko, které dalo název celé pohádce, zapisuje v pekle spravedlivě lidské hříchy. Jednoho dne se ale stane, že čertí brko pro městečko Pytlov v pekelné pobočce Pervidle přestane fungovat. Lucifer pověří doručením nového čertího brka na pobočku mladého čerta Bonifáce, aby se otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se zpustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky.

Marek Najbrt a Jan Cina na place filmu Čertí brko

Autorská trojice scenáristé Robert Geisler a Tomáš Hodan a režisér Mark Najbrt, která je podepsána například pod kultovním sitkomem Kancelář Blaník, se tentokráte vypravila do zcela jiného žánru. „Pro mě je rozhodující, aby se mi líbil scénář, a to se v tomto případě stalo,“ říká režisér, s tím, že je sám otcem dvou synů, a proto možnost natočit pohádku byla pro něj lákavá. Peklo v jejich podání je navíc zcela odlišné od vžitých pohádkových představ. Peklo z pohádky Čertí brko je úřad. „V našem příběhu existuje ústřední peklo s Luciferem a další podpekla, což jsou jakási detašovaná pracoviště, jako když máte v malém městě policejní stanici, a tato podpekla řeší hříšníky v daném okrsku,“ vysvětluje pekelnou strukturu režisér.

Pro kulisy pohádky si filmaři zajeli do atraktivních lokalit. Jednou z nich byl bývalý kaolínový důl v Nevřeni, který byl vůbec poprvé zpřístupněn pro filmové natáčení. „Pracovat v Nevřeni byl opravdu zážitek, protože jsme točili v podzemí, na krásném místě, ale bylo to velice náročné, protože vzhledem prostorám jsme museli být pod dozorem báňské služby, aby nedošlo k nějaké otravě, přece jen ten prostor není ještě odvětraný, tak to bylo velké dobrodružství,“ vzpomíná Marek Najbrt. Točilo se také v Ledči nad Sázavou, Chrustenicích nebo Doksanech, poslední klapka pak padla v lokacích na Slovensku.

Čertí Brko – Judith Bárdos a Jan Cina

Producentem filmu jsou Ondřej Beránek a Martin Hůlovec ze společnosti Punk Film, českými koproducenty Čertího brka jsou Česká televize, Michal Bauer a Barrandov Studios. Za slovenskou stranu koprodukuje společnost Trigon Production Patrika Pašše v koprodukci s RTVS a Magic Lab. V obou zemích výrobu podpořily státní fondy kinematografie. Projekt rovněž získal podporu Eurimages.
Premiéra pohádky je plánována na listopad roku 2018, do kin uvede společnost Falcon.

-red-
zdroj: Uljana Donátová
foto/video: Punk Film – A. Kovářová, Marek Novotný, Falcon © 2017