Film Milada představil trailer – do kin jde na začátku listopadu

Po mnoha letech od rozhodnutí Davida Mrnky splatit dluh českých filmařů vůči osobnosti Milady Horákové jsme se dočkali hotového filmu. Životopisné drama o příběhu Milady Horákové do českých kin vejde 2. listopadu letošního roku. „Film Milada není dokument a ani jsme se o něj nesnažili. Nicméně obsahuje pasáže s přesnými citacemi- například poslední Miladiny dopisy, její řeč během soudního procesu, Gottwaldův projev z Února a další,“ prozradil novinářům na tiskové konferenci režisér a producent David Mrnka. Podívejte se na povedený trailer k filmu, který napovídá, že půjde i o výrazně emoční film.

Jen samotnému natáčení snímku předcházelo sedm let příprav. Režisér Mrnka trávil mnoho hodin v Národním archivu, pročítal publikace, rodinné spisy, memoáry Bohuslava Horáka, vzpomínky pamětníků, dokumenty a řadu dalších materiálů. Cenným zdrojem informací pro něj byly rozhovory s Janou Kánskou. Setkání s dcerou Milady Horákové, Janou Kánskou bylo pro vznik snímku nejdůležitější. Jediná dcera Milady Horákové žije ve Washinghtonu. Ta se dokonce na natáčení příběhu její maminky přiletěla do Prahy podívat. „Na začátku byla myšlenka natočit film o Miladě Horákové. Začal jsem se o její život více zajímat, dával dohromady rešerše a pak jsem kontaktoval její dceru. Od paní Kánské jsem dostal požehnání a podporu při realizaci celého projektu,“ dodává režisér.

Milada – Ayelet Zurer a Vladimír Javorský (foto: Bohemia MP)

Na to, co bylo v průběhu příprav nejobtížnější odpovídá:„Všechno, rozhodně to nebyl jednoduchý projekt. Počínaje sháněním peněz, sestavením kvalitního týmu, oslovováním herců…,vše bylo komplikované především kvůli krizi v roce 2008.”

Režisér David Mrnka (foto: archiv Totalfilmu)

V hlavní roli se představí izraelská herečka se slovenskými kořeny Ayelet Zurer, která se prosadila i v Hollywoodu. Svou první anglicky mluvenou roli získala ve filmu Stevena Spielberga Mnichov. My vám s ní brzy přineseme exkluzivní videorozhovor, který jsme natočili pár dnů po skončení natáčení Milady. Stejně jako rozhovor s režisérem filmu.

Ve filmu ale hrají další špičkoví čeští i zahraniční herci. Prokurátorku Polednovou si zahrála Aňa Geislerová. Manžela Milady Horákové americký herec Robert Gant. Dále uvidíme Vicu Kerekes jako její sestru. Ve výčtu nechybí ani Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jitka Smutná, Hana Vagnerová, Jiří Vyorálek, Alena Mihulová a další plejáda známých českých herců.

Milada – Aňa Geislerová v roli komunistické prokurátorky

Milada Horáková

Milada Horáková byla česká politička a oběť komunistických procesů v 50. letech 20. století. Byla jedinou ženou popravenou v rámci těchto soudů. Narodila se na pražských Vinohradech v roce 1901. Její život byl komunisty ukončen 27. června 1950.
Proces s Miladou Horákovou a s jejími dvanácti kolegy, řízený JUDr. Karlem Trudákem, probíhal od 31. května do 8. června 1950 a byl zinscenován jako veřejný „politický proces“ po vzoru sovětských velkých čistek ve 30. letech na přímý příkaz prezidenta Gottwalda. Osm dní trvající proces měl svůj vynucený „scénář“, podle kterého se měli a byli donuceni obžalovaní chovat, ale v některých momentech přesto jednali proti režii.

Milada Horáková (foto: archiv)

Ve filmu ale hrají další špičkoví čeští i zahraniční herci. Prokurátorku Polednovou si zahrála Aňa Geislerová. Manžela Milady Horákové americký herec Robert Gant. Dále uvidíme Vicu Kerekes jako její sestru. Ve výčtu nechybí ani Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jitka Smutná, Hana Vagnerová, Jiří Vyorálek, Alena Mihulová a další plejáda známých českých herců.

Dagmar Šimková a redakce
foto/video: Bohemia Motion Pictures © 2017