Recenze | Dobrý časy smyly z Pattinsona nálepku Twilight

Nezávislí američtí filmaři, herci, bratři Ben a Joshua Safdie rozvířili stojatější poprázdninové kinovody svým zcela magickým a ve frenetickém tempu se nesoucím snímkem Dobrý časy. Ten byl letos uveden už v předpremiéře na karlovarském festivalu. Předtím už o sobě dal filmovému světu vědět na festivalu v Cannes a kritika jen pochvalně mručela. A já se přidávám.

Dobrý časy (foto: Bohemia MP)

Hlavní role snímku patří britskému herci Robertu Pattinsonovi. Ten v něm ze sebe svým výkonem definitivně strhává nálepku Twilight ságy. Jeho role drzého a chytrého zlodějíčka Connieho, který se neváhá chytit jakékoliv příležitosti pramenící z osobní motivace a sledu událostí, působí na plátně jako smršť. Pattinson je tady jednoznačně tím, na kom celý snímek Dobrý časy stojí a padá. A v jeho případě můžu s absolutní jistotou říct, že na něm definitivně a přesvědčivě stojí.

Bratrům Sadfieovým se daří příběh servírovat jako hmatatelnou přítomnost. Dokonale dovedou vtáhnout diváka do děje od samého začátku. Connieho touha začít žít normální život společně s milovaným a mentálně zaostalým bratrem Nickem je příběhem zoufalé snahy o posun k lepšímu, z níž se ale víc a víc stává past. Vše spustí Connieho rozhodnutí vyloupit banku společně se svým retardovaným bratrem.

Dobrý časy (foto: Bohemia MP)

Prvotřídní grázl

Atmosféra snímku, která je až nesnesitelně napjatá a znepokojivá a činy méně odhadnutelné, nekompromisně přitahuje pozornost a drásá divákovo nitro každou další minutou stopáže. Úsilí hlavního hrdiny vás řeže do spánků a současně vede k myšlence, jestli je Connie ten, kdo přináší oběť a nebo je tím obětovaným. Každopádně mu nechybí rychlost v uvažování a schopnost pohotově kombinovat. Je to prvotřídní grázl, kterému tak nějak rozumíte, a přitom je vám z toho všeho vlastně špatně.

Dobrý časy (foto: Bohemia MP)

Skoro celý děj snímku se odehrává v noci. Vše je ještě temnější a znepokojivější. Neonová světla, která se v nočních záběrech snímku objevují, dokonale zostřují pulsující příběh.

Zásadním způsobem ve snímku funguje propojení obrazu se syntetickou hudbou od Oneohtrix Point Never. Navíc vám doporučuji počkat si na závěrečné titulky filmu a vychutnat si kontrast posledního tracku, na němž se podílel Iggy Pop.

  • Režie - 85%
    85
  • Scénář - 90%
    90
  • Herci - 90%
    90
  • Kamera - 85%
    85
  • Hudba - 85%
    85

Dobrý časy (2017)

Dobré časy mají skvělý scénář. Nikdy netušíte, kdy a jak vás děj překvapí. Intenzivní stominutový zážitek vás zarazí do sedačky a nedá vám ani chvilku odpočinku. Mistrně zrežírovaný příběh z prostředí sociální spodiny New Yorku působí jako tělem kolující dávka drogy, která vás vezme na nezapomenutelný „výlet“.

90 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Bohemia MP © 2017

Dobrý časy
Good Time
Krimi / Drama
USA, 2017, 100 min
Premiéra: 21. 9. 2017 Bohemia MP

Režie: Benny Safdie, Josh Safdie
Scénář: Josh Safdie, Ronald Bronstein
Kamera: Sean Price Williams
Hudba: Daniel Lopatin
Hrají: Robert Pattinson, Benny Safdie, Taliah Webster, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi, Necro, Souleymane Sy Savane, Buddy Duress, Mahadeo Shivraj, Cliff Moylan

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.