Recenze | Kingsmani se vrátili – jsou stejně vtipní a ještě odvázanější

Je tu dlouho očekávaný sequel Kingsmana, který nese podtitul Zlatý kruh. Jeho scénáristy zůstali Jane Goldman a režisér Matthew Vaughn, jenž stál i za kamerou. Ani v ostatních profesích nedošlo ke změnám. Co je ale jinak, je produkce, která už je tentokrát americko-britská. Jak to dopadlo? Opět skvěle.

Kingsman: Zlatý kruh (foto: CinemArt)

Příběh začíná v Londýně, kde se Eggsy (Taron Egerton) setkává s domněle mrtvým a neúspěšným kandidátem na Kingsmana (Edward Holcroft). Na scéně se objeví i Roxy (Sophie Cookson) a „starý“ dobrý Merlin (Mark Strong). Novým šéfem Kingsmanů je “Brumbál” Michael Gambon. A co je vůbec nejsympatičtější- švédská princezna Tilda (Hanna Halström) je teď už oficiální přítelkyní Eggsyho. (Však si všichni pamatujeme jakou scénou končila jednička…)

Unesený Elton John

Zmíněný Charlie nás dovede k nové postavě, kterou je Poppy (Julian Moore). Ta v kingsmanní dvojce hraje americkou zlosynku, jejíž postava je děsně praštěná a vyšinutá. Žije ve svém Poppylandu kdesi uprostřed džungle, stýská se jí po Americe, společnost jí dělají robotičtí psi a „ukradený“ Elton John, který působí jako prkenné zjevení, jež hraje samo sebe.
Praštěné Poppy se podaří zničit londýnskou centrálu Kingsmana a to je chvíle, kdy se ke slovu dostává Eggsy a Merlin. Ti se spojí s obdobnou americkou organizací, která se přiléhavě jmenuje Statesman. Šéfuje jí Champagne (Jeff Bridges) a pomáhají mu agenti Tequila (Channing Tatum), Whiskey (Pedro Pascal) a Ginger (Halle Berry). Oficiálně „dělají“ do alkoholu, což je trochu lukrativnější business než krejčovství, nicméně jejich hlavní zbraní je laso. Společně se jim povede splnit úkol a všechno a všechny zase zachránit.

Kimgsman: Zlatý kruh (foto: CinemArt)

Eggsy zmužněl

Hlavní hrdina Eggsy (Taron Egerton) zmužněl a jeho chování gentlemana mu zůstalo. Sice si občas neodpustí pár sprostých slov, ale to funguje jako skvělé koření. Srdce na dlani se mu tentokrát i hodí. Také Harry Hart (Colin Firth) je zpět, přestože ho v jedničce „sundal“ bláznivý Valentine. Nicméně s humorem sobě vlastním vás Firthova staronová role pobaví. Není totiž v takové kondici, jak ho známe, a tak ho pod svá ochranná křídla tentokrát musí vzít na oplátku Eggsy.
Kingsman: Zlatý kruh má mnohem více akčních scén, které mají originální choreografie a skvělou kameru. Je tu dobrý a funkční humor, povedené hlášky a hodně politicky nekorektního humoru, který přichází rovnou z Bílého domu.

Dokonalé kostýmy a hudba

A co je třeba zmínit, jsou kostýmy od Arianne Phillips. Skvostné krejčovské kousky anglických gentlmanů si nezadají ani s oblečky pro chlapce z Kentucky.
Vaughn opět hezky pracuje s muzikou. Bezvadné načasování hudby z toho dělá zážitek ještě o level vyšší. Stejně jako momenty, kdy třeba ke zpomalené akční scéně zvolí romantický ploužák nebo nějakou starou pecku od Sinatry.

Kingsman: Zlatý kruh (foto: CinemArt)

Ani ve dvojce nechybí bondovská udělátka. Jejich řady se rozšířily a přibylo i mnoho ryze akčních scén a výbuchů.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 75%
    75
  • Herci - 80%
    80
  • Střih - 80%
    80
  • Kostýmy - 90%
    90
  • Hudba - 80%
    80
  • Kamera a vizuál - 80%
    80

Kingsman: Zlatý kruh (2017)

Esence z prvního Kingsmana se ve dvojce nevytratila, jen se po americku rozmělnila a protáhla se celková stopáž. Ale s nostalgií v hlase musím dodat- jednička byla holt jednička... Ale odcházela jsem spokojená.

80 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2017

Kingsman: Zlatý kruh
Kingsman: The Golden Circle
Akční / Dobrodružný / Komedie
USA / Velká Británie, 2017, 141 min
Premiéra: 21. 9. 2017 Falcon

Režie: Matthew Vaughn
Předloha: Mark Millar (komiks), Dave Gibbons (komiks)
Scénář: Matthew Vaughn, Jane Goldman
Kamera: George Richmond
Hudba: Henry Jackman, Matthew Margeson
Hrají: Taron Egerton, Halle Berry, Julianne Moore, Channing Tatum, Colin Firth, Mark Strong, Sophie Cookson, Pedro Pascal, Jeff Bridges, Edward Holcroft, Poppy Delevingne, Hanna Alström, Vinnie Jones, Elton John, Lena Endre, Juha Pihanen, Samantha Womack, Anthony Milton, Björn Granath, Grant Crookes, Tobias James-Samuels, Lee Nicholas Harris

  1. […] Recenze | Kingsmani se vrátili – jsou stejně vtipní a ještě odvázanější […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.