Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Slámova Bába z ledu zkusí zabojovat o Oscara

ČFTA vybrala z letošního užšího kruhu třinácti přihlášených snímků (filmy přihlašují sami producenti), film,  který se bude ucházet o širší nominaci na amerického Oscara®. Akademici vybrali snímek Bohdana Slámy Bába z ledu. Hlasování, ve kterém akademici vybrali snímek reprezentující českou kinematografii v boji o Oscary, probíhalo od 1. do 12. září 2017. Mezi vysoce hodnocenými filmy se za snímkem Bába z ledu umístily filmy LichožroutiPo strništi bos, Špína a Zahradnictví: Dezertér.  

Výběr tentokrát narozdíl od minulých voleb akademie dává smysl. Na filmech Bohdana Slámy lze pozorovat několik zajímavých pozitiv. Krom diváckosti a artové hodnoty, což se obvykle vylučuje, nabízí především sociální sondy a otevírají otázky k zamyšlení. Jsou to v podstatě vyvážené filmy obsahující mnoho emocí. Ale mají nadhled a vtip. Často právě v kombinaci s narázem na tvrdou a neveselou realitu. Filmy Bohdana Slámy jsou dramaty o obyčejných lidech. Bez nějakého efektního dramatického zvratu. Vlastně tak nějak plynou. Jako naše skutečné životy. A i Bába z ledu je taková. Film, který ví, co chce říct. A jako takový by mohl oslovit i americkou akademii. Nechybí mu totiž mírný nános romantiky, patosu a dojetí.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]čtěte také: Zuzana Kronerová: Dobrý scénář k Bábě z ledu byl pro mě klíčový[/pullquote]

Martin Staněk
video: Falcon © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast