Filmové premiéry od 12. října

Dva silné tituly míří tento týden do kin. Především thriller Sněhulák podle románu Jo Nesba a také vítěz z Cannes, film Roberta Östlunda Čtverec. Vyrazit můžete na povedenou francouzskou komedii Alibi na klíč nebo dramata Krotká či Ta, která odešla. Je tu také nový český film s Anetou Langerovou 8 hlav šílenství a animák pro nejmenší My Little Pony.

Sněhulák (USA / VB / Švédsko, 2017)


Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil.

Sněhulák
The Snowman
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní / Horor
USA / Velká Británie / Švédsko, 2017
Režie: Tomas Alfredson
Předloha: Jo Nesbø (kniha)
Scénář: Hossein Amini, Peter Straughan, Søren Sveistrup
Kamera: Dion Beebe
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Chloë Sevigny, J.K. Simmons, Val Kilmer, Charlotte Gainsbourg, Toby Jones, James D’Arcy, Jamie Clayton, Sofia Helin, Ronan Vibert, Jakob Oftebro, David Dencik, Alec Newman, Jonas Karlsson, Silvia Busuioc, Peter Dalle, Irina Kara, Martin Grid Toennesen, Jamie Michie, Anne Reid, Aurora Nossen

Alibi na klíč (Francie, 2017)

Užívejte si neřestí, „Alibi na klíč“ to za vás vyžehlí. „Alibi na klíč” je kancelář, která vymyslí a poskytne alibi na cokoliv, co chcete. Na fotbal místo na večeři s příbuznými? Ulejt se z práce? Aférka? Nevěra? Nebo mít prostě chvíli od všeho pokoj? Hrdinové z komedie Alibi na klíč všechno perfektně zařídí a nikdo nemá ani páru. Ale ouha! Věci se někdy umí zamotat. Greg, hlavní hrdina filmu a všech možných alibi, samotný bůh našich neřestí a tajemství, se zamiluje. Bezhlavě, samozřejmě. Vždyť jeho přítelkyně je krásná, sympatická, ve všech směrech úžasná a taky ho miluje. Nicméně nesnáší, když někdo lže, a tak Greg raději tají, co vlastně dělá a čím se jeho agentura zabývá. To je ale jenom začátek. Když se jde seznámit s rodiči své životní lásky, zjistí, že jejího tátu velmi dobře zná. Právě mu totiž připravil neprůstřelné krytí na víkendové zálety. Lavina šílených událostí, malérů a zvratů na sebe nenechá dlouho čekat. A jakmile jedna prekérní situace odezní, už je tu druhá… a třetí… a čtvrtá. Alibi na klíč je komedie, která vás naučí říkat pravdu. Anebo si sehnat pořádný alibi.

Alibi na klíč
Alibi.com
Komedie
Francie, 2017, 90 min

Režie: Philippe Lacheau
Scénář: Julien Arruti, Philippe Lacheau, Pierre Dudan
Kamera: Dominique Colin
Hudba: Maxime Desprez, Michael Tordjman
Hrají: Philippe Lacheau, Elodie Fontan, Julien Arruti, Tarek Boudali, Didier Bourdon, Nathalie Baye, Jonathan Louis, Nawell Madani, Medi Sadoun

Čtverec (Švédsko / Německo / Francie / Dánsko, 2017)

Cristian je kurátor prestižního muzea moderního umění, které právě chystá odvážnou konceptuální výstavu. Její ústřední myšlenkou je čtverec o rozměrech 4 x 4 metry. Uvnitř něj platí pravidlo naprosté rovnosti a tolerance. Společně s PR agenturou hledá muzeum ideální strategii, jak v roztržitém a událostmi zavaleném mediálním prostoru celou akci zviditelnit. Jenže pak Cristian při bizarní formě kapesní krádeže přijde o peněženku a mobil a jeden z jeho podřízených vymyslí geniální způsob, jak je získat zpět. Cristian se jako obvykle nedokáže soustředit na nic jiného než sám na sebe. A podobně jako celá švédská společnost se i konceptuální výstava začíná utápět v bizarním zmatku, který definuje napětí mezi liberálními hodnotami, egoismem a sobectvím. Vítejte ve čtverci jménem současná Evropa.

Čtverec
The Square
Drama / Komedie
Švédsko / Německo / Francie / Dánsko, 2017, 142 min

Režie: Ruben Östlund
Scénář: Ruben Östlund
Kamera: Fredrik Wenzel
Hrají: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Sofie Hamilton, Christopher Læssø, John Nordling

Krotká (Francie / Nizozemsko / Německo / Lotyšsko / Rusko / Ukrajina, 2017)

Jednoho dne se ruské ženě, která žije v zapadlé vesničce, vrátí balíček, jejž poslala svému uvězněnému manželovi. Vystrašená a plná obav se vydává na pitoreskní cestu do odlehlé části země, kde stojí vězení, které je pro mnohé spíš nedobytnou pevností. Čeká jí byrokratická absurdita, věrolomné charaktery ze společenské spodiny, ústrky, násilí i poznání, že žalář nekončí zdmi a ostnatými dráty, ale pokračuje daleko za jejich hranice.

Krotká
Une femme douce
Drama / Mysteriózní
Francie / Nizozemsko / Německo / Lotyšsko / Rusko / Ukrajina, 2017, 143 min

Režie: Sergej Loznica
Scénář: Sergej Loznica
Kamera: Oleg Mutu
Hrají: Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta, Sergei Kolesov, Boris Kamorzin

Ta, která odešla (Filipíny, 2016)

V roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, vstupuje Horácia do krajně odcizeného světa: její manžel zemřel a ačkoli se znovu spojila se svou dcerou, nemůže najít svého syna. Brzy však rozpozná, co se nezměnilo – moc a výsady elit. Ironií zůstává, že Horáciin bývalý aristokratický milenec Rodrigo, který zosnoval její uvěznění, je nyní sám lapen ve své zlaté kleci: stejně jako jeho bohatí přátelé, i on přestal vycházet z domu kvůli eskalaci únosů zaměřených na movité. Horácia se rozhodne této hysterie využít a připravuje pomstu.

Ta, která odešla
Ang Babaeng Humayo
Drama
Filipíny, 2016, 226 min

Režie: Lav Diaz
Předloha: Lev Nikolajevič Tolstoj (povídka)
Scénář: Lav Diaz
Kamera: Lav Diaz
Hrají: Charo Santos-Concio, John Lloyd Cruz, Michael De Mesa, Nonie Buencamino, Shamaine Buencamino, Lao Rodriguez, Mae Paner, Mayen Estanero, Kakai Bautista

8 hlav šílenství (Česko / Slovensko, 2017)


Sovětské Rusko, rok 1921 – mladičká Anna má před sebou hvězdnou kariéru, právě jí vychází první sbírka, prý bude největší ruskou básnířkou, která zastíní samotného Puškina. O pár let později už se ale tísní v nákladním vagónu, který směřuje do neobydlených stepí Kazachstánu. Nebude to její jediná cesta ani její jediný lágr. Básnířka Anna Alexandrovna Barkovová strávila v táborech sovětského Gulagu a ve vyhnanství 22 let svého života. Název filmu 8 hlav šílenství odkazuje ke stejnojmenné novele Anny Barkovové, ale i k osmi hlavám – kapitolám, do nichž je snímek rozčleněn. Kapitoly mají každá svůj odlišný styl, a každá přenáší diváka do jiného období života básnířky. Jako celek pak skládají strhující příběh výjimečně nadané umělkyně unášené dějinnými událostmi 20. století v Sovětském svazu.

8 hlav šílenství
8 Heads of Madness
Životopisný
Česko / Slovensko, 2017, 107 min

Režie: Marta Nováková
Scénář: Marta Nováková
Kamera: Lukáš Hyksa
Hudba: Vladivojna La Chia
Hrají: Aneta Langerová, Zuzana Fialová, Viktorie Čermáková, Marie Štípková, Luboš Veselý, Martin Sitta, Pavel Zedníček, Tomáš Jeřábek, Lukáš Jůza, Filip Rajmont, Eva Nosálková-Leinweberová, Sabina Remundová, Jaromír Dulava, Miroslav Táborský, Martin Veliký, Petr Varga, Anna Sedlačková, Lenka Burianová

My Little Pony Film (USA / Kanada, 2017)

Když temná síla ohrožuje Ponyville, vydají se naši kamarádi na cestu až na konec bájné Equestrie, protože musí zachránit svůj milovaný domov. Na cestě je čeká velké dobrodružství a spousta nových přátel.
My Little Pony Film
My Little Pony: The Movie
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy / Muzikál
USA / Kanada, 2017, 99 min
Režie: Jayson Thiessen

 

Hrají: Emily Blunt, Zoe Saldana, Tara Strong, Michael Peña, Liev Schreiber, Kristin Chenoweth, Uzo Aduba, Taye Diggs, Sia Furler, Ashleigh Ball, Nicole Oliver, Shannon Chan-Kent, Andrea Libman, Tabitha St. Germain, Cathy Weseluck, Britt McKillip, Max Martini, Michelle Creber, Sam Vincent, Michael Dobson, Peter New

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.