Recenze | Alibi na klíč – nadupaná komedie, která funguje

Tradice francouzských komedií není Čechům cizí. Máme prostě francouzské komedie rádi. A ne náhodou. I Alibi na klíč, totiž dokazuje, že film napsali alespoň trochu myslící bytosti, kteří nestaví náhodně jeden gag za druhým, ale dokonce si zakládají i na tom, aby to celé dávalo smysl. Což u amerických nebo českých komedií rozhodně pravidlem není.

Alini na klíč (foto: Bontonfilm)

Střílím do vlastních řad jednoznačně po právu. Už od šedesátých let a filmů s Belmondem či De Funésem jsme svědky jednoznačného faktu. Francie coby komediální velmoc dala tomuto žánru značku, crazy komediím funkční kostru  a málokdy se staně, aby sem od “kohouta” přišlo něco vyloženě špatného.
Hrdina francouzského kasovního trháku Alibi na klíč má agenturu, která zařídí vše co budete potřebovat: alibi pro manželku, (pokud jste s milenkou), alibi pro rodinu, (pokud chcete s kamarády na fotbal…) Prostě vám to tahle firma dokonale zařídí, aniž by se kdokoliv cokoliv dozvěděl. Jenže ouha, do agentury dorazí klient, ze kterého se posléze vyklube potencionální tchán našeho hlavního hrdiny… A kolotoč bláznivých situací začíná.

Možná si řeknete, že tohle není v podstatě nic moc originálního, o to víc ale zaujme fakt, že to tady beze zbytku funguje. Včetně chemie mezi ústřední dvojicí, rodiči přítelkyně nebo kolegy z agentury. Nedílnou součástí ansámblu, který vás pobaví je také jeden “chudák pes”, který se vždycky ocitne v nesprávnou dobu na nesprávném místě (viz ukázka hned pod tímto odstavcem).

Slušná jízda

Narozdíl od českých nebo některých německých komedií si s sebou Alibi na klíč nese nadupaný feeling, který vás strhne od začátku do konce. Neobsahuje téměř žádné hluché místo a nutný smířlivý a tak trochu morálně apelující konec filmu rádi odpustíte. Milovníky velkých filmových spektáků potěší odkazy na Star Wars, Wolverina nebo Assasin´s Creed. Jak to tam proboha ti Francouzi vmáčkli? Docela nenásilně, uvidíte.

Představitel hlavní role Philippe Lacheau film zároveň režíroval. Není to jeho první scenáristický ani režijní kus a film od filmu se zlepšuje. Pokud to takhle půjde dál, možná příště dostaneme ještě něco lepšího.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 65%
    65
  • Herci - 80%
    80
  • Hudba - 70%
    70
  • Kamera - 70%
    70
70 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2017

Alibi na klíč
Alibi.com
Komedie
Francie, 2017, 90 min
Premiéra: 12. 10. 2017 Bontonfilm

Režie: Philippe Lacheau
Scénář: Julien Arruti, Philippe Lacheau, Pierre Dudan
Kamera: Dominique Colin
Hudba: Maxime Desprez, Michael Tordjman
Hrají: Philippe Lacheau, Elodie Fontan, Julien Arruti, Tarek Boudali, Didier Bourdon, Nathalie Baye, Jonathan Louis, Nawell Madani, Medi Sadoun

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.