Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | Čtverec – jedinečný Östlundův snímek si cenu z Cannes zaslouží

Čtverec je název jedinečného snímku švédského režiséra Rubena Östlunda, který si za něj letos odvezl hlavní cenu z Cannes. Do kin vstupuje tento čtvrtek, ale už teď je promítán na festivalu Be2Can. Film je koprodukční prací Švédska, Německa, Francie a Dánska. Jeho vzniku předcházela v roce 2015 umělecká instalace v designovém muzeu Vandalorum ve švédském Värnamo. Jejími autory byl právě Ruben Östlund a filmový producent Karl Axel „Kalle“ Boman. Svou instalací upozorňovali na zvětšující se odstup mezi privilegovanou sociální skupinou a zbytkem společnosti a současně chtěli demonstrovat všeobecně funkční hodnoty, které mají být přirozeným a nezpochybnitelným základem pro všechny.

Čtverec (foto: Film Europe)

Režisér Östlund patří v současné době k těm, kteří udávají směr evropské kinematografie, a to hlavně díky originálnímu a chytře provokativnímu způsobu své práce. Už jeho dva předchozí celovečerní snímky Vyšší moc (2014) a Hra (2011) toho byly jasným příkladem. Ve Čtverci je lidské chování opět středobodem snímku, ale tentokrát v daleko větším měřítku, protože ve hře je i politická korektnost a umělecká svoboda. Östlund cíleně rozhazuje sítě po celé společnosti a za svého filmového „otloukánka“ si vybírá Christiana, který je ambiciózním kurátorem muzea moderního umění (Claes Bang). Ten je na ulici okraden o peněženku a telefon, když je právě uprotřed příprav nové konceptuální výstavy, která vychází z instalace světelného čtverce 4×4 metru, jakožto prostoru naprosté důvěry, rovnosti, zodpovědnosti a tolerance. Mnohdy arogantní a rozvedený otec dvou dcer se pokusí s pomocí svého kolegy získat ukradené věci zpět. Mezitím ale zanedbá přípravu mediální kampaně výstavy a extrémně nekorektní politická událost je na světě.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Östlund cílí na daný moment[/pullquote]Snímek má klipovou strukturu, která prvoplánově netouží po zápletce. Östlunda spíš zajímá daný moment a jeho hybná síla, která vyplývá z trapnosti a narušení osobního prostoru postavy. Baví a provokuje mentální slabostí jednotlivce stejně jako silou skupiny. Ironickým pohledem bystrého pozorovatele dovede výtečně vystihnout situace, které jsou pro Christiana i ostatní postavy denním chlebem stejně jako momenty, které jsou ze statistického hlediska málem raritou.

Čtverec (foto: Film Europe)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Snímek je kus moderního umění[/pullquote]Režisér si kromě dánského herce Claese Banga přizval ke spolupráci také Elisabeth Moss, kterou český divák zná hlavně z role sekretářky v Šílencích z Manhattanu. Jejich společné scény ve Čtverci jsou nezapomenutelnými situacemi. Stejně jako večeře společenské smetánky s účastí opičího muže, kterého si zahrál Američan Terry Notary, jenž se dlouhodobě chováním lidoopů zabývá.

Čtverec (foto: Film Europe)

Snímek je sám o sobě kus moderního umění. Je natočen bez touhy po klasické technické skladbě a má schopnost překvapovat po celou svou dlouhou stopáž, čemuž pomáhá nemalým dílem i výtečný zvuk, hudba a kamera.

  • 85%
    Režie a scénář - 85%
  • 85%
    Herci - 85%
  • 80%
    Kamera - 80%
  • 90%
    Vizuál - 90%
  • 80%
    Hudba - 80%
85%

Čtverec (2017)

Čtverec je napěchovaný tématy. Baví a zároveň popichuje právě proto, že vidíme tak věrný odraz sebe sama. Östlund své postavy nechává přicházet o domnělou důstojnost a pracuje s možným a přirozeným selháním stejně jako se silou skupiny. Östlund sám říká, že točit film, je pro něj energizující očista a připomíná si tak vlastní nedokonalost, která člověka občas až nesnesitelně
definuje.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Europe © 2017

Čtverec
The Square
Drama / Komedie
Švédsko / Německo / Francie / Dánsko, 2017, 142 min
Premiéra: 12. 10. 2017 Film Europe

Režie: Ruben Östlund
Scénář: Ruben Östlund
Kamera: Fredrik Wenzel
Hrají: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Sofie Hamilton, Christopher Læssø, John Nordling

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast