Recenze | Suburbicon: Temné předměstí mohlo být o chlup lepší

Autorská tvorba bratří Coenů je lehce rozpoznatelná. Z jejich filmů máte v podstatě vždycky stejný pocit a navíc nám tito pánové servírují hrdiny tak trochu “odvedle”. Proto se s nimi jde lehce ztotožnit a fandit jim, i když se zrovna nechovají úplně hezky. Suburbicon: Temné předměstí režíroval George Clooney a otázkou je, zda si to pánové neměli radši udělat sami.

Suburbicon Temné předměstí (foto: Bioscop)

Clooneyovy mantinely

Možná by totiž celý film byl lehce ulítlejší a nebyl pevně sevřen v jakýchsi mantinelech, které nejsou Coenům úplně vlastní. Pravdou ale je, že Suburbicon je stále nadstandard u kterého se budete bavit a samozřejmě nezbytně smát. Protože absurdních situací je tu pochopitelně jako vždy dostatek. Americké předměstí v 50. letech je velmi fotogenické a pokud do něj přidáte jednoho lháře a manipulátora, trochu srandy a potoky krve, je to docela slušná jízda.

Přesto Suburbiconu něco malého chybí, co by ho udělalo nezapomenutelným filmem. Matt Damon jako vždy baví, ale začínám mít pomalu problém s Julianne Moore. Její výkony v poslední době dost stagnují a pokud mi vadil její špatný výkon ve dvojce Kingsmana, tady je opravdu velmi průměrná.

Suburbicon Temné předměstí (foto Bioscop)

Pomalý rozjezd, ale pak spád

Nenechte se zmást začátkem, který nabízí opravdu velmi pomalý rozjezd. Pak ale tempo hodně zrychlí a v podstatě do konce filmu nenechá Clooney divákovi prostor na nudu. Přesto se ale vracím k povzdechu. Režisér má evidentně rád starou filmovou klasiku a zřejmě si řekl, že v kombinaci s dobovkou natočí film stejným způsobem, jakým by ho natočil třeba Hitchcock. Někdo to ocení, u mne to vzbudilo spíš rozpaky.
5% ubírám za sladký mezirasový konec, který pokud nebyl míněn jako vtip (což nebyl), tak je opravdu velmi trapný. V každém případě Suburbicon jako zábavná jednohubka funguje velmi dobře a rozhodně se dá doporučit. Mohlo to být ale lepší.

  • Režie - 50%
    50
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 70%
    70
  • Kamera, vizuál - 80%
    80
  • Hudba - 70%
    70

Suburbicon: Temné předměstí

Zábavná kriminální komedie, které tentokrát uškodil George Clooney. Podezírám ho z rozsáhlých úprav scénáře, ale otázkou je, jak moc je v tom sám. Nechce se mi věřit, že by Coenovi do konečné verze nemohli mluvit. V každém případě je to Coenovka. Jen tentokrát prostě slabší.

65 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Bioscop © 2017

Suburbicon
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, 2017, 104 min
Premiéra: 9. 11. 2017 Bioscop

Režie: George Clooney
Scénář: Joel Coen, Ethan Coen, George Clooney, Grant Heslov
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Glenn Fleshler, Megan Ferguson, Jack Conley, Noah Jupe, Gary Basaraba, Karimah Westbrook, Marah Fairclough, Emily Goss, Carter Hastings, Pamela Dunlap, Owen Conway, Leith M. Burke, Eric Hinwood, Brady Allen, Dash Williams, Alex Hassell

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.