Filmové premiéry od 14. prosince

Tento týden ovládne kina další díl Star Wars. Epizoda VIII. Poslední z Jediů nabízí jednu z nejlepších galaktických zábav v celé dosavadní sáze. Premiéru má i italská dramedie Manželka a manžel, otevírací film letošního francouzského festivalu Obávaný a norský thriller Thelma.

Star Wars: Poslední z Jediů (USA, 2017)

Ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů od studia Lucasfilm pokračuje sága rodu Skywalkerů. Postavy předchozího filmu Star Wars: Síla se probouzí spolu s legendárními hrdiny galaxie prožívají strhující dobrodružství, během kterých odhalí prastará tajemství Síly a šokující události z minulosti.

Star Wars: Poslední z Jediů
Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2017, 150 min
Režie: Rian Johnson
Scénář: Rian Johnson
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: John Williams
Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fisher, Mark Hamill, John Boyega, Oscar Isaac, Billie Lourd, Domhnall Gleeson, Benicio Del Toro, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Lupita Nyong’o, Laura Dern, Kelly Marie Tran, Anthony Daniels, Jimmy Vee, Peter Mayhew, Warwick Davis, Thanh Van Ngo, Crystal Clarke, Akshay Kumar, Andy Nyman, Mark Lewis Jones, Togo Igawa, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy


Manželka a manžel (Itálie, 2017)


Vztah dlouholetých manželů, uznávaného neurochirurga Andrei a ambiciózní televizní moderátorky Sofie, se ocitne v krizi. Po nevydařeném experimentu se manželé probudí v těle toho druhého. Přinuceni prožívat každodenní život svého partnera mají možnost vidět svůj vztah z úplně jiné perspektivy. Pomůže jim tato neobyčejná situace zachránit manželství?

Manželka a manžel
Moglie e marito
Komedie / Romantický
Itálie, 2017, 100 min
Režie: Simone Godano
Scénář: Carmen Roberta Danza, Giulia Louise Steigerwalt
Kamera: Michele D’Attanasio
Hrají: Kasia Smutniak, Pierfrancesco Favino, Marta Gastini, Andrea Bruschi


Obávaný (Francie, 2017)


Paříž, rok 1967. Jean-Luc Godard natáčí La Chinoise s Anne Wiazemsky, ženou, kterou miluje a se kterou se později ožení. Ovšem kritika jeho filmu u něj vyvolává hluboké pochybnosti. Ty ještě prohlubují události z května 68. Krize, kterou Jean-Luc prochází, ho zásadně proměňuje: ze slavného filmaře se stává maoistický umělec stojící mimo systém, stejně nepochopený jako nepochopitelný.

Obávaný
Le Redoutable
Životopisný / Drama / Romantický
Francie, 2017, 107 min
Režie: Michel Hazanavicius
Předloha: Anne Wiazemsky (kniha)
Scénář: Michel Hazanavicius
Kamera: Guillaume Schiffman
Hrají: Louis Garrel, Stacy Martin, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Tanya Lopert, Micha Lescot, Lola Ingrid Le Roch, Marc Brun Adryan’, Eric Marcel


Thelma (Norsko, 2017)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier.

Thelma
Thriller / Drama / Romantický
Norsko, 2017, 116 min
Režie: Joachim Trier
Scénář: Joachim Trier, Eskil Vogt
Kamera: Jakob Ihre
Hudba: Ola Fløttum
Hrají: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Marte Magnusdotter Solem, Anders Mossling