Na jedničku Anděla páně se dívalo přes dva miliony lidí – pokoří ji dnes večer druhý díl?

Na první díl pohádky Anděl Páně se včera na ČT1 dívalo přes 2, 3 milionu diváků. To je extrémně vysoké číslo, vzhledem k tomu, že se jedná o desáté uvedení. Harry Potter na Nově ani Sedmero Krkavců na Primě se nepřiblížili ani milionu diváků. Původní film Anděl Páně z roku 2005 se stal poměrně rychle vánoční klasikou. V České televizi je pravidelně uváděn od premiéry v předvečer Štědrého dne. Když se jeden rok v programu film neobjevil, zahltili nespokojení diváci kontaktní divácké centrum ČT. Jak dopadne druhý díl, který v kinech loni přesáhl milionovou hranici diváků, se dozvíme už zítra. Dá se předpokládat, že by tuto hranici měl překonat. Jedná se o jeden z nejúspěšnějších filmů za posledních 25 let.

Když jsme u těch čísel, možná by vás zajímaly i počty pytlů sněhu či jablek a dalších věcí a lidí, které byli potřeba na realizaci druhého dílu.
Tady jsou: Na dosněžení se spotřebovalo 260 velkých pytlů sněhu vyrobeného z papírové drti. Hledání kouzelného jablka ztěžují Petronelovi s Uriášem i další jablíčka prodávaná na trhu. Celkem bylo spotřebováno 750 kg jablek.  Jablko, které bylo použito jako jablko Poznání, je odrůda Pink Lady. Speciálně pro film bylo vytvořeno 32 nových dekorací, použilo se více než 300 kostýmů. Většina kostýmů pro 298 komparsistů byla buď použita nebo upravena z barrandovského fundusu. Zcela nově šitý je kostým pro Bolka Polívku, který hraje hamižného majitele krejčovské dílny. Pro Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka byly připraveny 2 sady kostýmů, pro tuto pohádku byly vyrobeny čtyři páry speciálních vylehčených křídel, které jsou věrnou kopií původních andělských perutí, ale umožnují Ivanu Trojanovi příjemnější pohyb.

Nejdražší dekorací vyrobenou pro film bylo náměstí s tržištěm a obchody na hradě v Ledči nad Sázavou. Výroba kulis a dekorací trvala 3 měsíce včetně ateliérových staveb. Mezi rekvizitami, které produkce musela speciálně  vyrábět, vede párkařský vozík, který ve filmu obsluhuje Vojtěch Dyk, dále bylo třeba sehnat šicí stroje z konce 19. století.

-red-
foto/video: Totalfilm/Falcon/Česká televize/Marlene Film © 2017