Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Příští rok slavíme 100 let Ingmara Bergmana

Rok 2018 je rokem stoletého výročí narození švédského a divadelního režiséra Ingmara Bergmana. Proto vznikl projekt BERGMAN 100, který byl představen v prostorách Velvyslanectví Švédska v Praze za přítomnosti jeho velvyslankyně Viktorie Li.

Ingmar Bergman (foto: archiv)

Syn zdravotní sestry a pastora, Ingmar Bergman se stal jednou z nejvýznamnějších švédských osobností a jeho význam také dalece přesáhl hranice své mateřské země. Bergmanova práce čítá více než čtyřicet filmů. Jeho režijní kariéra začíná snímkem Krize (1946) a končí filmem Fanny a Alexandr (1982).
Projekt BERGMAN 100 jeho osobnost a práci oslavuje, a proto v průběhu roku proběhne několik akcí pořádané filmovými distribucemi, festivaly a filmovými i divadelními školy. Budou připraveny i nejrůznější doprovodné programy.

Už teď se můžete vydat na výstavu dvaceti plakátů k Bergmanovým filmům v Kině Aero. Výstava obsahuje plakáty československých autorů (Milan Grygar, Libor Fára, Jiří Šalamoun) k filmům uvedených v domácích kinech do roku 1989 a dále také plakáty polských a německých tvůrců.

Plakát k filmu Sedmá pečeť

Oficiálně projekt Bergman 100 odstartuje na festivalu současného severského filmu Scandi, který se bude konat 1.-4. února 2018. Ve speciální sekci bude uvedeno pět Bergmanových klasik: Mlčení, Fanny a Alexandr, Scény z manželského života, Podzimní sonáta a Persona, jejíž slavnostní projekcí bude festival zahájen.

Fanny a Alexandr (1982)

Už od června a října 2018 chystá Skandinávský dům několik odborných akcí, které ikonu švédského filmu představí očima expertů. Jedním z nich bude i dokument švédského novináře českého původu Hynka Palase s názvem Trespassing Bergman a také diskuze s překladateli a filmovými kritiky, které se uskuteční v Praze a Brně.
V zatím neupřesněném letním termínu následujícího roku by se pak po tři letní večery měla výjimečně veřejnosti otevřít zahrada Velvyslanectví Švédska. V improvizovaném letním kině se bude promítat výběr Bergmanových filmů na základě osobního výběru velvyslankyně Viktorie Li.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti (27. července- 5. srpna 2018) na svém 44. ročníku připraví největší bergmanovskou přehlídku roku. Během svého trvání promítne 14 celovečerních filmů a 3 dokumenty, které mapují klíčová témata Bergmanovy tvorby na poli filmu, divadla i televize. Na festival přijede i významná švédská historička a autorka první bergmanovské monografie Mareet Koskinen a také režisérova „ pravá ruka“, Katinka Farago, která s ním spolupracoval po tři desetiletí.

Od 3. do 9. října se v Praze a dalších regionech bude konat Be2Can, kde se tématická sekce zaměří na vztah Ingmara Bergmana s nejvýznamnějšími evropskými festivaly.  Promítat se bude jeho sedm jeho- Úsměvy letní noci, Sedmá pečeť, Pramen panny, Šepoty a výkřiky, Než se rozední, Jako v zrcadle a Lesní jahody. Kromě toho proběhne i odborný panel a tématická přednáška.

Další říjnovou akcí bude Bergmanovský divadelní týden v Divadle Kolowrat, v jehož rámci vzniknou dvě nové bergmanovské inscenace. Nachystané jsou i přednášky a diskuse.

-red-
foto/video: archiv, Bergman 100

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast