Cenám filmové kritiky vládne Špína a Křižáček s Bábou z ledu

Slovensko-české drama Špína má 6 šancí na vítězství v letošních Cenách filmové kritiky. Po pěti nominacích mají filmy Křižáček a Bába z ledu. Celkem je letos nominováno 12 filmů. Vítěze se dozvíme v sobotu 27. ledna v přímém televizním přenosu (20. 20 na ČT Art).

Celovečerní hraný debut Terezy Nvotové Špína vypráví o mladé Leně, jejíž dospívání zásadně poznamená znásilnění. Pocit viny a obavy, že jí nikdo neuvěří, dívku doženou až k pokusu o sebevraždu. Lena se kvůli tomu ocitne na psychiatrické klinice a hledá nový začátek. Špínu čeští kritici nominovali v kategoriích film roku, režie, scénář, díky kameře Marka Dvořáka má film šanci i v kategorii Audiovizuální počin roku, nominována byla i představitelka hlavní role Dominika Morávková a kameraman Marek Dvořák. Tereza Nvotové se navíc uchází i o cenu pro objev roku.

S pěti nominacemi Špínu stíhají loňský vítěz karlovarského Křišťálového glóbu Křižáček, snímek Václava Kadrnky, a Bába z ledu Bohdana Slámy.  V herecké kategorii konkuruje Karel Roden sám sobě s nominacemi za svůj výkon v Křižáčkovi a v Masarykovi. Soupeřem mu je Pavel Nový za roli otužilce v Bábě z ledu. . Jeho kolegyně Zuzana Kronerová se o cenu pro nejlepší herečku utká kromě Dominiky Morávkové i s Barborou Polákovou, jež novináře zaujala v novince Miroslava Krobota Kvarteto.

Dvě nominace, na objev roku i v kategorii Mimo kino, má dokumentární film Hranice práce Apoleny Rychlíkové ze známého cyklu Český žurnál. Mezi dokumenty uvedenými v kinech bodovaly tituly Červená, Richard Müller: Nepoznaný a dokudrama Sama.

Dnes v úterý 2. ledna začíná druhé kolo hlasování, při kterém necelá padesátka filmových kritiků vybírá celkové vítěze. Slavnostní večer Cen české filmové kritiky proběhne v Divadle Archa v sobotu 27. ledna. Ceremonii můžou v přímém přenosu od 20.20 sledovat diváci České televize na programu ČT art, večer budou opět moderovat Jana Plodková a Jiří Havelka.

Cena české filmové kritiky

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení českých filmových kritiků. Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování budou dostupné online na www.filmovakritika.cz.

zdroj: Pavel Sladký
-red-

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.