Filmové premiéry od 25. ledna

Finální dobrodružství Thomase a jeho kamarádů ve filmu Labyrint: Vražedná léčba otevírá přehled premiér tohoto týdne. V nabídce je francouzské drama Paula, na Oscara nominovaný snímek Všechny prachy světa, gay romance Na konci světa, úspěšný animák S láskou Vincent a česká rodinná novinka Dukátová skála.

Labyrint: Vražedná léčba (USA, 2018)

V epickém finále trilogie Labyrint vede Thomas (Dylan O’Brien) svou skupinu unikajících Placerů na jejich poslední a nejnebezpečnější misi. Musejí se poprat o naději ve světě, který se hroutí pod tíhou zákeřné nemoci, musejí bojovat o přežití mezi nakaženými a nepříčetnými „raply“ na straně jedné a nevyzpytatelnou organizací Z.L.S.N. na straně druhé. Mohou vůbec ještě někomu a něčemu věřit? Aby Thomas zachránil sebe i své přátele, musí proniknout do legendárního Posledního města, labyrintu řízeného Z.L.S.N. Toto místo se může stát nejhroznějším bludištěm ze všech. Ten, kdo tuto misi přežije, získá odpovědi na všechny otázky, které si Placeři položili od chvíle, kdy poprvé dorazili do labyrintu.

Labyrint: Vražedná léčba
Maze Runner: The Death Cure
Akční / Thriller / Sci-Fi
USA, 2018, 140 min
Režie: Wes Ball
Předloha: James Dashner (kniha)
Scénář: T.S. Nowlin
Kamera: Gyula Pados
Hudba: John Paesano
Hrají: Dylan O’Brien, Dexter Darden, Thomas Brodie-Sangster, Rosa Salazar, Ki-hong Lee, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Kaya Scodelario, Katherine McNamara, Jacob Lofland, Barry Pepper, Paul Lazenby, Jake Curran, Scott Cooper


Paula (Francie, 2017)

Třicátnici Paulu po deseti letech opustil přítel. Rozhořčená žena, odmítající přijmout roli pasivní oběti, se náhle ocitá na ulici. Její cesta Paříží za znovunalezením nezávislosti a klidu, plná bizarních setkání, právě začíná.

Paula
Jeune femme
Drama
Francie, 2017, 97 min
Režie: Léonor Séraille
Scénář: Léonor Séraille
Kamera: Emilie Noblet
Hudba: Julie Roué
Hrají: Laetitia Dosch, Souleymane Seye Ndiaye, Grégoire Monsaingeon


Všechny prachy světa (USA, 2017)

Film sleduje únos šestnáctiletého Johna Paula Gettyho III (Charlie Plummer) a zoufalou snahu jeho milující matky Gail (Michelle Williams) přesvědčit Johnova miliardářského dědečka (Christopher Plummer), aby zaplatil výkupné. Když to Getty senior odmítne a narůstá prchlivost a brutalita únosců, snaží se Gail jeho rozhodnutí zvrátit. Když život jejího syna visí na vlásku, obrátí se zoufalá Gail na Gettyho poradce (Mark Wahlberg) a sotva myslitelné spojenectví v závodě s časem nakonec ukáže, že bezpodmínečná a trvalá láska má větší hodnotu, než peníze.

Všechny prachy světa
All the Money in the World
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, 2017, 135 min
Režie: Ridley Scott
Předloha: John Pearson (kniha)
Scénář: David Scarpa
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Daniel Pemberton
Hrají: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Charlie Plummer, Christopher Plummer, Timothy Hutton, Romain Duris, Andrew Buchan, Olivia Grant, Marco Leonardi, Maurizio Lombardi, Teresa Mahoney, Charlie Shotwell, Francesca Inaudi, Mario Opinato, Andrea Piedimonte, Giulio Base, Riccardo De Torrebruna


Na konci světa (Velká Británie, 2017)

Francis Lee se ve svém citlivém příběhu milostného vzplanutí mezi anglickým farmářským synkem a rumunským migrantem dokázal vyvarovat předvídatelných klišé, která jsme si zvykli vídat u podobných dramat s tematikou coming-outu. Navíc v době po brexitu je jeho film s proimigrantským podtextem tolik potřebným poselstvím naděje.

Na konci světa
God’s Own Country
Drama / Romantický
Velká Británie, 2017, 104 min
Režie: Francis Lee
Scénář: Francis Lee
Kamera: Joshua James Richards
Hrají: Josh O’Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones, Ian Hart, Harry Lister Smith, Melanie Kilburn, Patsy Ferran


S láskou Vincent (Velká Británie / Polsko, 2017)

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že “může komunikovat pouze skrze své malby”. Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by “rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan”. Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory. Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

S láskou Vincent
Loving Vincent
Animovaný / Krimi / Drama
Velká Británie / Polsko, 2017, 88 min
Režie: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Scénář: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Kamera: Tristan Oliver
Hudba: Clint Mansell
Hrají: Saoirse Ronan, Aidan Turner, Helen McCrory, Douglas Booth, Eleanor Tomlinson, Chris O’Dowd, Jerome Flynn, John Sessions, Shaun Newnham, Richard Banks


Dukátová skála (Česko, 2017)

Čtrnáctiletý Pavel alias Pako při jedné výpravě v okolí hradu Lukova spadne do podzemní štoly, zraní si páteř a je upoután na invalidní vozík. Po několika měsících rehabilitace se on i jeho matka Věra jen težko smiřují s tím, že už nikdy nebude chodit. Své problémy v Lukově řeší i místní kastelán Jaromír, který zas bojuje proti smutku ze smrti své milované ženy. Starosta Lukova, Karel Zlejšek a jeho žena Naďa si nepřipouštějí, že se jejich vztah nevyvíjí, jak si představovali a že to má vliv i na chování jejich syna Petra. I manželství Adama a Evy prochází krizí, kterou ale zatím dokáží skrýt před svými dětmi Aničkou a Tadeášem neboli Nyny a Dydynem. Do obce přijíždí se střelnicí Tokár s dcerami Dragicou a Štěpánkou – Šmudlou a snaží se zapadnout do běžného života v Lukově.

Dukátová skála
Pohádka / Rodinný
Česko, 2017, 90 min
Režie: Ján Novák
Scénář: Daniela Choděrová
Kamera: Miroslav Souček
Hudba: Václav Noid Bárta
Hrají: Martin Dejdar, Martin Zounar, Kateřina Brožová, Alice Bendová, Filip Blažek