Recenze | Podívanou z Nejtemnější hodiny udělal Gary Oldman

O pěti náročných týdnech v životě Winstona Churchilla jako odhodlaného a houževnatého premiéra, který se nehodlá vzdát bez boje, vypráví Nejtemnější hodina britského režiséra Joea Wrighta. Ten je také podepsán pod snímky Pýcha a předsudek nebo Pokání. Scénář k jeho filmu napsal Anthony McCarten (Teorie všeho).

Nejtemnější hodina (foto: CinemArt)

Události snímku o těžké době pro Spojené království začínají 10. květnem 1940, kdy Hitler obsadí Belgii, Francii a Holandsko. V ten samý den je Churchill jmenován do funkce ministerského předsedy a čekají ho rozhodnutí, mezi která patří i operace Dynamo, jež znamenala záchranu tří set tisíc britských vojáků civilisty. Nejdůležitějším vyvrcholením je ale slavný Churchillův projev ve sněmovně 4. června, v němž definitivně padne rozhodnutí, že Británie bude proti nacistům bojovat až do konce a nikdy se nevzdá.

Churchilla si v Hodině zahrál londýnský rodák Garry Oldman, jenž je ve své bohaté herecké kariéře specialistou zejména na záporné role (Sid a Nancy, Drákula, Leon…). Tentokrát si tedy užil alespoň kontroverzní postavu. Winston Churchill už byl na filmovém plátně nezpočetněkrát ztvárněn (Richard Burton, Robert Hardy, Albert Finney), tím se ale Oldman nenechal nijak ovlivnit. Povedlo se mu doslova převtělit do Churchilla a na plátno přenést esenci vycházející z jeho živelné a mnohdy až neurvalé povahy se vzletným humorem, to vše podpořené zálibou ve whiskey a doutnících. Oldmanův Churchill je parádním zážitkem, za který byl před pár dny odměněn Zlatým Glóbem, a věřím, že si za něj už brzy odnese svého prvního Oscara.

Nejtemnější hodina (foto: CinemArt)

Oldman strávil také obdivuhodné množství hodin v maskérně. Tři měsíce samotného natáčení znamenaly pro něj a tým, který na jeho churchillovském vzhledu pracoval, dvě stě hodin aplikací masky a následný make-up. Jejím autorem je Japonec Kazuhiro Tsuji, kterého si Gary Oldman vyžádal jako jediného, kdo by mohl úkol zvládnout v nejvyšší možné kvalitě (autor masek pro Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Planetu opic nebo Hellboye). Není to ale jen maska, co z něj dělá věrohodného Churchilla.

Wright v Nejtemnější hodině chce, aby vynikla hlavně postava Churchilla. Ale milými a vítanými momenty jsou pak i ty, kdy se na plátně objeví jeho žena Clementine (Kristin Scott Thomas) a také stenografka Elizabeth Layton (Lily James). Také je tu zaznamenán vývoj vztahu mezi Churchillem a králem Jiřím IV., kterého výborně ztvárnil australský herec Ben Mendelsohn. Jejich vztah se od prvního oficiálního setkání proměňuje a nakonec se i králova nedůvěra v Churchilla podpořená jeho upjatosti, zlomí.

Nejtemnější hodina (foto: CinemArt)

Část snímku je situována do londýnského podzemí, kde se také odehraje telefonický rozhovor, ve kterém Churchill neúspěšně žádá o pomoc Ameriku, a stejně tak jedna z mnoha argumentací mezi Viscountem Halifaxem, kterého ztvárnil skvělý Stephen Dillane. Wright chce Churchilla ukázat jako člověka, kterému záleželo i na postoji celého národa. Takovým příkladem je i smyšlená historka z londýnského metra v závěru filmu.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 90%
    90
  • Vizuál - 75%
    75
  • Kamera - 70%
    70

Nejtemnější hodina (2017)

Podívanou z Nejtemnější hodiny dělá především Gary Oldman a několik brilantních okamžiků, kdy se humor stává Churchillovým obranným mechanismem. Bez něj by se film stal nejspíš jen blednoucím životopisným stínem. Ať už je Winston Churchill ve snímku jakkoliv romantizován, jeho vizionářskému uvažování, odhodlání a vytrvalosti i přes mnoho osobních „škraloupů“ nelze jako historické postavě v konečném důsledku upřít záchranu Evropy.

75 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2017

Nejtemnější hodina
Darkest Hour
Drama / Historický / Válečný / Životopisný
Velká Británie, 2017, 125 min
Premiéra: 11. ledna 2018 CinemArt

Režie: Joe Wright
Scénář: Anthony McCarten
Kamera: Bruno Delbonnel
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn, Lily James, Ronald Pickup, Stephen Dillane, Nicholas Jones, Samuel West, David Schofield, Richard Lumsden, Hilton McRae, Benjamin Whitrow, Joe Armstrong, Adrian Rawlins, David Bamber, Paul Leonard, David Strathairn, Philip Martin Brown, Demetri Goritsas, Jordan Waller, Alexandra Clatworthy, Bethany Muir, Jeremy Child, Brian Pettifer, Pip Torrens, Hannah Steele, Nia Gwynne, Richard Glover, Faye Marsay, Charley Palmer Rothwell

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.