Recenze | Zlatým glóbem oceněný film Odnikud je hlavně plný emocí

V kinech je čerstvě snímek německého režiséra s tureckými kořeny Fatiha Akina (Na druhé straně). Odnikud  byl na Zlatých glóbech oceněn jako Nejlepší zahraniční snímek loňského roku. Snímek ale získal ostruhy už loni v květnu na festivalu v Cannes, kde se Diane Kruger stala nejlepší herečkou a Zlatou palmu si za svou práci odnesl také sám režisér.
Bývalá německá modelka a dnes střídavě za oceánem a v Paříži žijící herečka Diane Kruger je hlavní hvězdou snímku. Je to její vůbec první obsazení v německy mluveném snímku, kterého se dočkala po pětadvaceti letech života mimo Německo.

Odnikud (foto: Aerofilms)

Film vypráví příběh Katjy (Diane Kruger), která se provdá za Nuriho (Numan Acar), kterého za svých studentských let potkala a posléze se za něj i provdala, když byl ještě ve vězení. To je ale už dávno…Dnes je ale všechno jinak a oni dva spolu spolu vychovávají syna Rocca a Nuri zcela legálně podniká. Naneštěstí se ale oba dva stanou obětmi bombového útoku a naživu zůstane jenom Katja. Ta prožívá nevyjádřitelný smutek a pocit bezmoci a ještě se ocitne uprostřed vyšetřování, kde je její Nuri považován za zločince. Skutečnost je ale jiná a nespokojena s výsledkem soudního procesu se vydá po vlastní ose.

Režisér Akin se ve svých filmech často zaměřuje na téma přistěhovalců a otázek, které se tématu týkají. Pro Odnikud se nechal inspirovat událostmi z roku 2011, kdy byla v Německu odhaleny vraždy spáchané neonacistickou skupinou NSU. Jeho bratr se stal jednou z jejich obětí.

Odnikud (foto: Aerofilms)

Syrový film

Odnikud v divákovi bude hluboce a dlouho rezonovat. Je to syrový film. Akin si ale nedal pozor na momenty, kterými  ve snímku dává najevo, kam se děj posune a jaké bude jeho vyústění. Všechno ve snímku až příliš jednoznačně interpretuje. Neříkám, že to není cesta, ale jako tvůrce se ochuzuje o možnost diváka donutit k pochybnostem a nabízí mu jen jednoznačnou optiku ženy v hlubokém a nevyslovitelném smutku.

Diane Kruger je tady skutečně výtečná. Dokáže perfektně na diváka přenést atmosféru a bravurně a věrohodně osciluje mezi smířením, smutkem, nenávistí a zlobou. Její Katja je tichá síla, zároveň zoufalství a pocit bezvýchodnosti.

Odnikud (foto: Aerofilms)

Kameru měl na starosti Reiner Klausmann, který s Akinem spolupracuje pravidelně. Co se soundracku týká, několik původních skladeb pro film složil zpěvák kapely Queens of the Stone Age Josh Homm. Mně ale v mysli nejvíce utkvěla píseň I know places od švédské zpěvačky a skladatelky Lykke Li.

  • Režie - 65%
    65
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 90%
    90
  • Hudba - 70%
    70

Odnikud (2017)

Odnikud je velmi emocionální snímek, s jehož posledními minutami přestanete dýchat, i přesto, že už možná dávno budete vědět, že existuje jen jediný způsob, jak se matka a manželka Katja může smířit se svým nekonečným smutkem a zároveň dosáhnout spravedlnosti. Neexistuje pro ni způsob, jak se vyrovnat s životem, který jí zbyl.

70 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms © 2017

Odnikud
Aus dem Nichts
Drama / Krimi
Německo / Francie, 2017, 106 min
Premiéra: 4. 1. 2018 Aerofilms

Režie: Fatih Akin
Scénář: Fatih Akin
Kamera: Rainer Klausmann
Hudba: Josh Homme
Hrají: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar, Samia Muriel Chancrin, Johannes Krisch, Ulrich Tukur, Ulrich Brandhoff, Cem Akin, Adam Bousdoukos, Yannis Economides, Siir Eloglu, Aysel Iscan, Christa Krings, Karin Neuhäuser, Henning Peker, Uwe Rohde, Laurens Walter

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.