Rekordní účast českých filmařů na East Doc Platform

East Doc Platform organizuje Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Účast českých filmařů na něm se každým rokem zvyšuje a jasně ukazuje vzrůstající kvalitu tuzemských snímků v mezinárodní konkurenci. Letošního sedmého ročníku se zúčastní celkem padesát projektů ze střední a východní Evropy. Téměř v každém třetím titulu vidíme českého zástupce v roli režiséra nebo (ko)producenta. East Doc Platform začíná 3. března a potrvá do 9. března.

East Doc Platform (EDP) je největší platformou k získání mezinárodních partnerů pro koprodukci, financování a distribuci dokumentárních projektů ve střední a východní Evropě. Každoročně se tu více než stovce klíčových producentů, televizních i festivalových dramaturgů a distributorů z celého světa představí přes 120 dokumentaristů a producentů.

Proběhne také veřejná prezentace pěti českých  dokumentárních projektů s názvem Czech Docs…Coming Soon. Během dvanácti minut tvůrci představí své téma, financování, harmonogram realizace a také ukážou první vizuální ukázky. Cílem prezentace je umožnit českým producentům představit a následně konzultovat své právě připravované či dokončované filmy s potenciálem mezinárodní distribuce nebo zahraničního festivalového uvedení. Akce proběhne v úterý 6. března od 14:00, moderovat ji bude známý filmový publicista Tue Steen Müller.

Baťa, první globalista

Slovenský režisér a producent Peter Kerekes uvede svůj celovečerní dokumentární film Baťa, první globalista (p. Negativ Film Productions) o prvním československém podnikateli, králi obuvnického průmyslu. Je to výjimečný dokumentární projekt, který vznikl v koprodukci České televize s francouzskou stanicí Arte. Dalším očekávaným tuzemským titulem je režijní debut Artemia Benkiho Fuga (p. Artcam Films). Vypráví silný příběh talentovaného argentinského klavíristy, který strávil čtyři roky za zdmi psychiatrického sanatoria. Můj neznámý vojín režisérky Anny Kryvenko (p. Analog Vision, koproducent ČT) je vytvořený z archivních materiálů z okupace Československa armádami Varšavského paktu v roce 1968 a vyprávěn z perspektivy okupanta.

Můj neznámý vojín

Příběhy z Kibery (r. Martin Páv, p. Frame Films, koproducent ČT) se zaměřují na postavy, které drsné podmínky největšího afrického slumu v Nairobi nesrazily na kolena ani během nejistého období prezidentských voleb 2017. Pětici uzavírá Ve jménu Alláha (r. Francesco Montagner, p. Nutprodukce), což je portrét současné bosenské vesnice, kde probíhá kázání lákající balkánské a evropské muslimy, aby se připojili k řadám ISIS.

Ve jménu Alláha

Prezentující se účastní i individuálních schůzek v rámci East Doc Marketu se zástupci festivalů a sales agentů, kde je se k nim také připojí další české projekty. Jakub Felcman a Tomáš Michálek v současné době pracují na filmu Vědomí souvislosti (p. MasterFilm, koproducent ČT) o legendě českého filmu kameramanovi Kučerovi. Producent úspěšného českého dokumentu Normální autistický film Jan Macola představí Mosul (p. Mimesis Film) režisérky Jany Andert, která strávila osm měsíců na straně irácké armády v první bojové linii bitvy o Mosul. Režisér Michal Varga ve svém snímku Cirkus Rwanda (p. Xova Film, koproducent ČT) sleduje příběh spolupráce českého Cirku La Putyka s akrobaty ze Rwandy.

Mosul

Vyvrcholením East Doc Platform je centrální pitch celkem dvaceti jedna projektů ve vývoji – East Doc Forum. Představí se snímky: Amoosed! ( H. Nováková), Miluj Generály (V. Janeček), Skutok sa nestal (B. Berezňáková), Tenký led (R. Kohoutová), Wishing on a Star (P. Kerekes)

Letošní novinkou v programu EDP je IF/Then Short Pitch, soutěž krátkometrážních projektů organizovaná ve spolupráci s IF/Then – novou distribuční iniciativou, fondem při Filmovém institutu Tribeca a festivalem Jeden Svět. Jedním ze šesti vybraných krátkých filmů je Černobílá režisérské dvojice Zoe Eluned Aiano a Anny Benner (p. Punk Film). Neobvyklý příběh zdravotní sestry z Třeboně se vrací do dob druhé světové války, kdy se jako pomstu za znásilnění rozhodla nakazit nemocné vojáky a Gestapo ji za to popravilo.

Posledním tuzemským zástupcem je interaktivní webový dokument Zapomenutá válka režiséra Zdeňka Chaloupky (p. Pink Productions). Projekt se představí v rámci East Doc Interactive. Ukazuje realitu každodenního života v tzv. Šedé zóně na východní Ukrajině a divák v ní sám rozhoduje, se kterou postavou a kde zažije dopady války.

Zapomenutá válka

Vyhlášení vítězů proběhne v pátek 9. března v rámci East Doc Forum. Mezinárodní porota ocení nejlepší projekt ve fázi vývoje a výroby Cenou East Doc Platform v hodnotě 7 500 Eur. Udělená finanční podpora pomůže filmařům v dalším vývoji jejich dokumentárního filmu. Generální mediální partner Česká televize vyhlásí vítěze Koprodukční ceny ČT spojenou s finanční podporou v hodnotě 150 000 Kč. Všechny projekty vybrané na East Doc Platform 2018 budou soutěžit o Cenu HBO Europe v hodnotě 2 000 Eur věnovanou na vývoj projektu.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
zdroj: G. Zajícová