Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Denevue převzala Kristiána – Febiofest vyhrálo drama Střídavá péče

25. ročník MFF Praha Febiofest zná své vítěze. Porota sekce Nová Evropa v čele s Martou Kubišovou vybrala jako nejlepší snímek film francouzského režiséra Xaviera Legranda Střídavá péče (Custody). Xavier Legrand vypráví příběh Juliena, který se po rozvodu rodičů ocitá ve střídavé péči. Eskalující spory mezi násilnickým otcem a nešťastnou matkou jej dovedou až na okraj propasti. Aby zabránil nejhoršímu, je odhodlaný udělat cokoliv… K vytvoření atmosféry silného emocionálního napětí používá režisér dlouhé, téměř dokumentární záběry. Film do kin v Česku pošle distribuční společnost Artcam.

Festival udělil již počtvrté také Amnesty International Febiofest Award. Porota ve složení Ann Skelly, Šimon Holý a Martina Pařízková vybrala snímek Vnitřní život (Insyriated) režiséra Philippa Van Leeuwa, který vznikl v koprodukci Belgie, Francie a Libanonu. Film vypráví příběh ženy, dětí a muže zabarikádovaných před všudypřítomnou válkou v bytě na sídlišti v Damašku. V protějším okně číhá ostřelovač a po domě se pohybují nebezpeční lidé. Režisér se snaží v tomto snímku poukázat na nesmyslnost a krutost válečného konfliktu skrze postavy obyčejných, bezbranných lidí.

Na závěrečném večeru festivalu byly předány dvě ceny Kristián. První převzal francouzský režisér s nezaměnitelným rukopisem Leos Carax, jehož tři zásadní filmy letošní ročník Febiofestu připomněl. Oceněna byla také francouzská hvězda, herečka Catherine Deneuve, která na festivalu ve středu uvedla svůj snímek Vánoční příběh. Film režíroval Arnaud Desplechin, také vzácný host letošního ročníku festivalu, a Catherine Deneuve za něj v roce 2008 získala zvláštní cenu na MFF v Cannes. Vzhledem ke zdravotní indispozici na začátku festivalu si filmová ikona přijela pro cenu až v závěru a byla tak ozdobou zakončovací party. Celkem bylo letos rozdáno pět sošek. Kromě Catherine Deneuve a Leose Caraxe si je odnesli také již zmíněný francouzský režisér Arnaud Desplechin, francouzko-arménský hudebník a herec Charles Aznavour a herečka Daniela Kolářová.

Catherine Denevue v obležení fanoušků (21. 3. 2018)

„Nikdy jsem nepředpokládal, že spojím 25 let svého života s festivalem, který za tu dobu vyroste tak, že jej hlavní město České republiky bude označovat  za jednu ze svých nejdůležitějších kulturních akcí. Myslím, že program, účast významných zahraničních hostů i neutuchající zájem diváků to letos opět potvrdili,“ řekl prezident festivalu a jeho zakladatel Fero Fenič s tím, že rád přivítal i ozdoby těch nejvýznamnějších světových festivalů, filmové legendy Charlese Aznavoura a Catherine Deneuve. „Ti se tak nádherně prolnuli s několika desítkami dalších tvůrců ze všech kontinentů. Jsem velmi vděčný celému týmu festivalu, že i dál a s velkým nasazením nejen udržuje, ale i skvěle rozvíjí to, co vzniklo z porevolučního nadšení, a co jsem svojí  tvrdohlavostí léta z ničeho budoval a tvořil,“ uzavřel.

Fero Fenič

Ve světové premiéře byly na festivalu uvedeny české filmy Do větru režisérky Sofie Šustkové a Neptun režisérky Adély Babanové. Zahajovacím filmem byl snímek Večírek režisérky Sally Potter a zakončovacím Souboj pohlaví režisérů Valerie Faris a Jonathana Daytona, který Febiofest ve spolupráci s Bontonfilmem uvádí 5. dubna do distribuce. V rámci pražské části festivalu patřily mezi nejoblíbenější snímky Dej mi své jméno, Song to Song, Večírek, Podle skutečné události, Neposlušnost, ale také například Easy, Dřevorubec, Svůdce, Pod jedním stromem nebo Neznámý voják.

Své vítěze zná i pátý ročník soutěže I ty jsi filmařem, do které se mohli přihlásit se svým filmem amatérští filmaři bez omezení. Porota ve složení Jaroslav Kratochvíl, Zuzana Černá, Zdeněk Chaloupka a Jitka Kotrlová vybrala tři výherce. Finanční odměnu v hodnotě 7 000 Kč získal za vysokou řemeslnou a filmovou úroveň a skvělou výpravu Jáchym Belcher. Druhé místo, které je odměněno 13 000 Kč, získal za hravost, originalitu a schopnost zkratky Petr Černý. Výhercem soutěže, který si odnesl finanční odměnu 30 000 Kč, se stal za vynalézavost, lehkost a schopnost udržet si filmový výraz s minimem prostředků Adam Karásek.

V rámci letošního doprovodného OFF programu proběhlo velké množství klubových večerů, výstav, workshopů, divadelních představení a projekcí. Jedním ze stanovišť byl například i Festivalový stan na Václavském náměstí, který každý den nabízel projekce filmových lahůdek o historii naší země či záznamy pořadu Na plovárně s hosty festivalu.

Diváci měli možnost setkat se s festivalovými hosty z řad tvůrců také v rámci masterclass. Hosty moderovaných setkání byli britský herec, scénárista a producent Mark Gatiss, francouzský režisér Arnaud Desplechin a enfant terrible francouzského filmu Leos Carax.

zdroj: G. Vágner
foto/video: Febiofest, archiv, Totalfilm © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast