Febiofest ocenil Aznavoura a Kolářovou – cenu pro Denevue převzal velvyslanec

Ve čtvrtek obdržely první osobnosti Cenu Kristián za přínos kinematografii. Na slavnostním zahájení Febiofestu v pražském obecním domě si sošku převzal francouzský šansoniér a herec Charles Aznavour a česká herečka Daniela Kolářová. Ocenění za Catherine Denevue převzal francouzský velvyslanec Roland Galharague. Přesto je stále možné, že herečka na festival dorazí, pokud se její zdravotní stav zlepší. Zahájení se účastnil také britský herec Mark Gatiss, který dnes před novináře předstoupí na tiskové konferenci.

Charles Aznavour přebírá Kristiána na slavnostním zahájení Febiofestu (15. března)

Charles Aznavour se celosvětově proslavil nejen jako zpěvák a hudebník, ale pozoruhodná je také jeho filmová herecká kariéra. Poprvé si zahrál menší roli ve filmu Válka kluků v roce 1936. Hvězdnou kariéru však začal jako hudebník. Po osvobození Francie v roce 1944 nejprve intenzivně spolupracoval s Edith Piaf. V padesátých letech se prosadil jako textař písní Juliette Gréco, Johnny Hallydaye nebo Maurice Chevaliera. Záhy ale získal popularitu a uznání také jako filmový herec. V roce 1957 mu úspěch přinesl film Hlavou proti zdi. Další větší roli měl ve filmu Donchuani (1958) a s Lino Venturou exceloval ve filmu Taxík pro Tobruk (1960). Jedním z nejlepších filmů, kde hrál, byl film Střílejte na pianistu (1960) režiséra Françoise Truffauta. Aznavour se prosadil také jako skladatel filmové hudby. Spolupracoval a hrál s těmi nejlepšími francouzskými herci a režiséry. Účinkoval ve více než šedesáti filmech. Jeho zatím poslední natočený film je drama Můj plukovník z roku 2006.

Daniela Kolářová přebírá Kristiána za přínos kimenatografii

Daniela Kolářová je významnou filmovou herečkou a objevila se v celé řadě filmů a televizních seriálů nejrůznějších žánrů. Již za studií na DAMU získala velkou roli v Soukromé vichřici Hynka Bočana, v 70. a 80. letech se pak stala jednou z nejobsazovanějších českých filmových a televizních hereček (například seriály Taková normální rodinka či Nemocnice na kraji města). S hercem Jaromírem Hanzlíkem se stali oblíbenou dvojicí filmových komedií (například Slasti otce vlasti, Noc na Karlštejně nebo Léto s kovbojem). S hereckým partnerem Zdeňkem Svěrákem se pak sešla ve filmech Na samotě u lesa, Akumulátor 1 či Vratné lahve a dlouhodobě se Zdeňkem i Janem Svěrákovými spolupracuje (také například Tmavomodrý svět). Za zmínku stojí i její role ve filmech jako je Kulový blesk, Setkání v červenci nebo Lucie, postrach ulice.

Daniela Kolářová ve filmu Obecná škola

Daniela Kolářová byla třikrát nominována na Českého lva a jednou nominaci proměnila v kategorii Vedlejší herečka ve filmu Kawasakiho růže. Kromě herectví pracuje také pro Český rozhlas, kde propůjčila hlas postavám ve více než osmdesáti inscenacích. Pro speciální projekci si herečka na letošním ročníku Febiofestu vybrala svoji první spolupráci s Janem Svěrákem – film Obecná škola z roku 1991.

Mark Gatiss dnes na Febiofestu představí svůj autorský projekt Queers, který režíroval. Jedná se o televizní minisérii osmi krátkých monologů, týkajících se sexuální identity.

Mark Gatiss s programovými řediteli Febiofestu

Mark Gatiss je jedním z tvůrců legendární komediální skupiny Liga gentlemanů​, kde působil především jako scénárista, ale i jako představitel několika rolí. Je také spoluautorem a výkonným producentem televizního seriálu Sherlock, který se stal hitem stanice BBC. Po boku Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana si Gatiss zahrál roli Sherlockova bratra Mycrofta Holmese. Čtyřdílná série zaznamenal obrovský úspěch a získala celkem devět televizních cen Emmy a dvanáct cen Britské filmové akademie (BAFTA).

Mark Gatiss v seriálu Hra o trůny

Jako milovník sci-fi a Doctora Who stojí za scénáři několika dílů kultovního seriálu, který v roce 2005 zaznamenal v BBC úspěšný comeback. V některých si i zahrál. Scénáristicky a herecky zasáhl také do seriálu Hercule Poirot, minisérie Crooked House, jeho scénáristická tvorba pro televizi zahrnuje také epizody seriálu Nighty Night atd. Mezi další televizní adaptace patří Gatissova scénáristická práce na dokumentárním seriálu Dějiny hororu či Horror Europa. Gatiss ztvárnil také několik významných hereckých rolí. Milovníci seriálu stanice HBO Hra o Trůny jej mohli zaznamenat jako zástupce Železné banky v Braavosu Tycha Nestorise či jako Lorda Roberta Cecila v seriálu Střelný prach.

-red-
foto: Febiofest © 2018