Filmové premiéry od 22. března

Distributoři posílají tento čtvrtek do kin nabídku nejrůznějších žánrů. Začínáme akčním sci-fi Pacific Rim: Povstání, které navazuje na úspěšný film Guillerma Del Tora. Na plátna přiskákal Králíček Petr, nový povedený animák pro celou rodinu. Vyrazit můžete také na biblický příběh Máří Magdalena, oceňovanou romanci Dej mi své jméno má na kontě Oscara za nejlepší scénář nebo povedený domácí dokument Planeta Česko. Tím ale výčet premiérových dokumentů nekončí. Čeští dokumentaristé nabízí ještě film o dospívajících ze severu Čech Nic jako dřív a také příběh téměř nemožné změny letitého myšlení lidí – aktuální příběh z Ruska Švéd v Žigulíku. Pokud jste nestihli na Febiofestu, tak ode dneška můžete jít i na novinku Arnauda Desplechina Ismaelovy přízraky.

Pacific Rim: Povstání (USA, 2018)

Poprvé jsme je dokázali zastavit. Jenže to, co mimozemští tvorové Kaiju napáchali na Zemi v prvním díle akčního sci-fi Pacific Rim byla jen předehra k tomu, co si pro lidstvo připravili teď. Hvězda Star Wars John Boyega a Scott Eastwood z Rychle a zběsile vedou tým, který je poslední nadějí na přežití planety. Členy tohoto týmu jsou piloti ovládající Jaegery, obří roboty, kteří jsou svou velikostí a vybavením schopní konkurovat stejně vybaveným Kaiju. Jake Pentecost (John Boyega) k nim dlouhou patřil, jenže pak se vykašlal na svůj talent i na odkaz svého otce, jenž v boji proti Kaiju obětoval vlastní život. Raději přežívá v ilegalitě a na živobytí si vydělává nejrůznějšími aktivitami za hranou zákona. Při jedné takové akci narazí na patnáctiletou Amaru, která dokázala ukrást a rozchodit původně k likvidaci určeného Jaegera. Než se tihle dva stačí pořádně seznámit, mají v patách Zákon. Aby unikli trestu, začlení se do programu výcviku nových pilotů Jaegerů. Jake po boku svého bývalého parťáka Lamberta (Scott Eastwood) jako instruktor a Amara jako nadějná pilotka. Všichni doufají, že si tréninkové schopnosti nikdy nebudou muset vyzkoušet v reálné válce. Jenže ta přichází. Dřív, než si všichni přáli, a ze směru, odkud ji nikdo nečekal.

Pacific Rim: Povstání
Pacific Rim: Uprising
Akční / Sci-Fi / Dobrodružný
USA, 2018, 111 min
Režie: Steven S. DeKnight
Scénář: Kira Snyder, Emily Carmichael, Steven S. DeKnight, T… (více)
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Paesano
Hrají: John Boyega, Scott Eastwood, Tian Jing, Rinko Kikuči, Charlie Day, Burn Gorman, Adria Arjona, Cailee Spaeny, Rahart Adams, Karan Brar, Nick E. Tarabay, Max Zhang, Makkenjú, Daniel Feuerriegel, Ivanna Sachno, Levi Meaden


Planeta Česko (Česko, 2017)

Naše příroda je pestrá jako málokde na světě. Krásu a dobrodružství máme na dosah ruky – stačí se jen dobře dívat! První celovečerní film o české přírodě ukazuje díky nejmodernějším technologiím fascinující dobrodružství zvířat a rostlin žijících kolem nás zcela zblízka. Seznamte se s s tetřevem tokajícím za úsvitu, se vzácnými sysly, s nimiž na louce laškují děti, ledňáčkem prorážejícím při lovu střemhlav vodní hladinu, s lososy putujícími z českých řek do moře a zpátky nebo s užovkami v dramatickém zápase s rybí kořistí. Prožijte vzrušující výpravu za muflony, bobry, modrajícími žabáky a desítkami dalších hrdinů. Některé z nich možná ani neznáte – divočina přitom začíná hned za vašimi dveřmi!

Planeta Česko
Dokumentární
Česko, 2017, 81 min
Režie: Marián Polák
Scénář: Marián Polák, Jan Hošek, Marek Sklář
Kamera: Marián Polák, Jiří Petr, Hugo Habrman
Hudba: Kristian Koll
Hrají: Kryštof Hádek (vyp.)


Králíček Petr (USA, 2018)

Rebelský králíček Petr žije veselý bezstarostný život spolu s ostatními zvířátky na farmě. Nový majitel statku se však o svůj životní prostor dělit nemíní – a už vůbec ne se zvířaty. A tak začíná bizarní válka o teritorium – mezi ním a obyvateli zahrady.

Králíček Petr
Peter Rabbit
Rodinný / Dobrodružný / Komedie / Fantasy / Animovaný
USA, 2018, 89 min
Režie: Will Gluck
Předloha: Beatrix Potter (kniha)
Scénář: Will Gluck, Rob Lieber
Kamera: Peter Menzies Jr.
Hudba: Dominic Lewis
Hrají: Domhnall Gleeson, Rose Byrne, James Corden, Daisy Ridley, Margot Robbie, Elizabeth Debicki, Sam Neill, Matt Lucas, Sia Furler


Máří Magdaléna (VB / USA / Austrálie, 2018)

Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace.

Máří Magdaléna
Mary Magdalene
Drama
Velká Británie / USA / Austrálie, 2018, 130 min
Režie: Garth Davis
Scénář: Philippa Goslett
Kamera: Greig Fraser
Hudba: Jóhann Jóhannsson, Hildur Guðnadóttir
Hrají: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tahar Rahim, Tawfeek Barhom, Shira Haas, Uri Gavriel, Hadas Yaron, Zohar Strauss, Tsahi Halevi, Michael Moshonov, Charles Babalola


Dej mi své jméno (USA / Itálie / Francie / Brazílie, 2017)

Když si rodiče sedmnáctiletého Elieho pozvou do své velké italské vily na léto hosta, jejich syn z toho není vůbec nadšený. Zpočátku se zdá, že toho s pohledným americkým 24letým studentem Oliverem nemají mnoho společného, když však spolu začnou trávit více času, začne mezi nimi vznikat něco mnohem hlubšího než je přátelství…

Dej mi své jméno
Call Me by Your Name
Drama / Romantický
USA / Itálie / Francie / Brazílie, 2017, 132 min
Režie: Luca Guadagnino
Scénář: Luca Guadagnino, James Ivory, Walter Fasano
Kamera: Sayombhu Mukdeeprom
Hrají: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel, Victoire Du Bois


Ismaelovy přízraky (Francie, 2017)

Ismael je filmový režisér, který sám o sobě prohlašuje, že je vdovec. Oženil se s dvacetiletou Carlottou, která však několik let na to záhadně beze stopy zmizela. Nic nenasvědčuje tomu, že by se stala obětí zločinu. Ismaela od té doby pronásledují noční můry, které zahání alkoholem a prášky. Je si velmi blízký s Carlottiným otcem Henrim, také filmařem. Dvacet let poté, co jeho žena zmizela, potkává Ismael na večírku astrofyzičku Sylvii, s níž se po letech samoty sblíží a naváže harmonický vztah. Ale zatímco spolu tráví klidné dny v domě na pláži, osud si přichystá zlomyslnou zápletku. Náhle se totiž objeví žena, která prohlašuje, že je Ismaelovou zmizelou ženou. Začíná se odvíjet velmi turbulentní a naprosto nepředvídatelný příběh (nebo snad příběh v příběhu?), ve kterém se pro režiséra typicky prolíná thriller, milostné i špionážní drama, v němž sledujeme osudy Ismaelova bratra Ivana. Nic není jisté a neměnné.

Ismaelovy přízraky
Les fantômes d’Ismaël
Drama
Francie, 2017, 114 min
Režie: Arnaud Desplechin
Scénář: Arnaud Desplechin, Léa Mysius, Julie Peyr
Kamera: Irina Lubtchansky
Hudba: Grégoire Hetzel
Hrají: Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Louis Garrel, Mathieu Amalric, Alba Rohrwacher, Hippolyte Girardot, Samir Guesmi, László Szabó, Bruno Todeschini, Jacques Nolot, Zohar Wexler, Pascal Ternisien


Nic jako dřív (Česko, 2017)

Je jim 19 let a žijí obyčejné životy teenagerů dospívajících v českém pohraničním maloměstě, kde všichni čtyři navštěvují stejnou školu. Film zachycuje Tea, Renatu, Aničku a Nikolu v situacích, kdy jejich středoškolskou bezstarostnost pomalu střídá úzkost z blížícího se vykročení do světa dospělých. Každý sám čelí důležité životní výzvě, na jejímž konci už nic nebude jako dřív. A nejde přitom jen o maturitu. Kdo z nich tváří v tvář nové zodpovědnosti obstojí, kdo z nich skutečně dospěje? Kamera je s postavami většinu času téměř srostlá a zblízka vtahuje diváka dovnitř do světa jednotlivých hrdinů. Dynamická střihová skladba podtrhuje roztěkanost a nesoustředěnost mladé generace. Nic jako dřív nabízí kinematograficky podmanivý pohled do života teenagerů, kteří musí dospět dřív, než by sami chtěli.

Nic jako dřív
Dokumentární
Česko, 2017, 92 min
Režie: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská
Kamera: Lukáš Kokeš
Hrají: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská


Švéd v žigulíku (Česko, 2017)

Režijní debut novináře Petra Horkého Švéd v žigulíku sleduje pokus o znovuzrození slavné ruské automobilky Avtovaz pod vedením švédského krizového manažera Bo Inge Anderssona. Tuto legendární ruskou firmu poprvé v historii dostal do rukou cizinec, západní manažer, který má za úkol postavit tento ztrátový průmyslový kolos do latě a vytáhnout ho z finanční ztráty opět do zisku. Dokumentární snímek je zároveň fascinujícím střetem západního myšlení a hodnot s prostředím drolících se kulis bývalého sovětského snu na řece Volze, a především pak s ruskou mentalitou. Ve městě Togliatti, kde se automobilka Avtovaz nachází, totiž stále žijí lidé, kteří v 70. a 80. letech doopravdy zažili sovětský sen a stále ho odmítají opustit. A najednou přichází člověk ze západu, který jim jejich sny a představy o způsobu práce i života boří.

Švéd v žigulíku
Dokumentární
Česko, 2017, 63 min
Režie: Petr Horký