Jake Morrison: Nejradši mám Thora (exkluzivně s šéfem triků Marvelu)

U příležitosti vydání marvelácké novinky Thor: Ragnarok na DVD a Blu-ray jsme dostali možnost promluvit si s šéfem trikařů filmu. Přečtěte si exkluzivní rozhovor s Jakem Morrisonem, jehož oficiální funkcí je VFX supervizor. To ho zcela jistě kvalifikuje k tomu, vědět o filmu úplně nejvíc ze všech. Pochopitelně, že nás hlavně zajímalo, které scény z filmu byly nejpracnější.

Chris Hemsworth a Taika Waititi

Film Thor: Ragnarok režíroval Taika Waititi, jehož jedinečný smysl pro humor je známý už z jeho předchozích prací. Našli jste rychle společnou řeč k tomu, jak si představujete spolupráci a jak bude film vypadat?

Ano, šlo nám to velmi dobře. Přáli jsme si, aby Thor: Ragnarok měl trochu jinou atmosféru, aby to všechno bylo odlehčenější, nechyběla legrace a s příběhem se dalo snadno stotožnit. Předchozí druhý díl byl dějově náročný a vážný. A protože každý výsledný snímek reflektuje estetiku svého režiséra, bylo mým nejdůležitějším úkolem, abych se naladil na jeho tón. Abych mu skoro dokázal číst myšlenky, jestli mi rozumíte. Musíme to mít podobně. A s Taikou to tak bylo. Režíruje s lehkostí a dokáže příběhu dát nadhled. U Ragnaroku jsme chtěli, aby to bylo trochu víc sci-fi a zároveň intergalaktické. Chtěli jsme, aby to pro diváka byla legrace, a k humoru se nemůžete stavět tak nějak napůl. Říká se, že drama je těžké, ale komedie je ještě těžší. A já poté, co mám za sebou tento film s tímto tvrzením můžu jenom souhlasit. S Taikou jsme spolu taky trávili skoro dva roky před samotnou prací, abychom nakonec zjistili, že máme stejný vkus a máme rádi podobný humor.

Nemůžu se nezeptat na Cate Blanchett a její postavu Hely… Díky ní taky Thor: Ragnarok přitáhl určitě i pozornost ženské části publika.

Přesně tak! Ta její postava je nesmírně silná, je to zhmotněné zlo. A co si budeme povídat, Cate Blanchett je oscarová herečka, takže se to dalo celkem s jistotou očekávat. A pak je tam taky postava Valkýrie, která se s ničím „nemaže“ a každému bez problému „nakope zadek“. Myslím, že to, jakým způsobem se právě ona objeví na scéně na začátku snímku, je úplně takové to klasické sci-fi představení postavy. A mně se to moc líbí.

Která ze scén snímku byla nejpracnější a proč?

To bych se tedy rád zmínil o dvou různých, protože jsou to dvě naprosto různé věci. Tou první je souboj na mostě v samotném závěru filmu. Tam jsme pracovali na 300 kusech kamene, ze kterého byl ten most vystavěn. A jenom to samotné natáčení nám zabralo asi měsíc, abychom se pak při postprodukci rozhodli, že tu celou scénu posuneme do jiného prostředí. Takže to znamenalo všechno „ručně“ vystříhat a přesunout do nového prostředí. A to byla tedy skutečná fuška. A nakonec se to tedy odehraje na tom lesknoucím se mostě, který má v sobě tolik odlesků.

Vizuál Ásgardu ve filmu Thor: Ragnarok

A druhá scéna je ta s obřím vlkem, to byla taky hodně náročná práce, i když to tak možná ve výsledku nevypadá. Jinak na snímku s námi spolupracovalo na 17 dalších společností z nejrůznějších koutů světa, aby nakonec zpracovaly skoro 2700 záběrů. To je neskutečně vysoké číslo. A tak se dá říct, že ten snímek byl dřina od začátku do konce. Zatím to byl jednoznačně největší projekt Marvel studia, ale už teď je mi úplně jasné, že následující film bude zase ještě o něco větší a náročnější.

Jake Morrison – šéf trikařů studia Marvel

Která z postav filmu je vaše oblíbená a proč?

Hmm…Nejspíš to bude…no, dejte mi chvilku…Já si asi vyberu dvě, protože to rozhodování není jednoduché.

Tak jo, dobře…

Určitě je to Thor, kterého hraje Chris Hemsworth. A to proto, že díky Taikově režii se z jeho postavy stal velmi vtipný a povedený charakter. Chris je velmi zábavný člověk a ve spojení s jeho fyzičnem z toho vzešla výtečná komediální atmosféra s perfektním načasováním vtipů, a tak se jako divák skoro v jednom kuse smějete. Byl to zážitek i pro všechny ze štábu, když Chris všechny ty svoje schopnosti baviče předváděl přímo před kamerou s požehnáním režiséra. No a pak je tady moje druhá oblíbená postava, které si skoro nikdo ve filmu nevšimne. Ale pro nás lidi z vizuálních efektů je to stoprocentně ta nejoblíbenější postavička. On je to vlastně spíš robot, mašinka, ze které si Valkyrie kupuje pivo. Je to postavička zpracovaná podle kreseb z původního komiksu. Přesně ten typ, který je objeví někde ve třetím plánu a dělá spíš křoví, ale jinak je to vlastně plnohodnotný hrdina toho filmu.

připravila: Dagmar Šimková
rozhovor proběhl 1. února 2018

Thor: Ragnarok vychází u Magic Boxu na DVD, Blu-ray a Blu-ray 3D. K dispozici je také v kolekcích na DVD a BD.