Natáčení Marhoulova Nabarveného ptáčete je v polovině

Skončila v pořadí už pátá část z celkového počtu devíti etap natáčení adaptace světového bestselleru Jerzy Kosińského Nabarvené ptáče v režii Václava Marhoula. Na konci února a v první polovině března štáb realizoval obrazy všech zimních scén na Lipenské přehradě a v okolí šumavské Horské Kvildy.

Nabarvené ptáče

„Potřebovali jsme pro některé scény zcela nutně zamrzlé velké jezero a pro další pak hodně sněhu. Nicméně ještě tři týdny před natáčením na Lipně a na Šumavě vůbec to vypadalo, že je jaro a že tomu tak bude i nadále. Z tohoto důvodu jsme začali plánovat a připravovat i jiné možnosti, jak a kde natočit všechny potřebné zimní scény. Plánem B se tak stala příprava natáčení v Estonsku a pokud i tam by vše selhalo, pak by přišel na řadu plán C, kterým bylo natáčení v Norsku. Ale měli jsme nakonec štěstí. Počasí nám opravdu přálo. Týden před natáčením vydatně nasněžilo a posléze uděřily i velké mrazy, které na Lipně dokázaly vytvořit až 20 cm vrstu ledu“, doplňuje Václav Marhoul.

Scény natáčené v pražských Stodůlkách

Interiové scény z této fáze natáčení se pak také realizovaly ve skanzenu Řepora nedaleko pražských Stodůlek. V nich se poprvé představila mladá slovenská herečka Júlia Vidrnáková, jinak studentka 3. ročníku divadelní konzervatoře v Nitře.
„Júlia ztvárňuje roli Labiny. Její obsazení vzešlo z konkursu, který se minulý rok před Vánocemi po dobu dvou dnů uskutečnil v Bratislavě. Normálně si herce vybírám rovnou, nebo na základě osobní návštěvy vybraných divadelních představení. Tentokrát jsem ale musel výjimečně sáhnout k tomu, co opravdu nesnáším – tedy k veřejnému castingu. Zúčastnilo se ho celkem třicet šest adeptek, ze kterých mně, po detailním seznámení se zamýšlenými scénami, přímo na místě dvacet čtyři odmítlo. V dalších dnech si to pak rozmyslelo dalších deset. Zbyly tedy dvě. A z nich jsem nakonec upřednostnil právě Júlii“, upřesňuje Václav Marhoul.

Nabarvené ptáče

Od druhé poviny března se pak naplno rozběhla příprava na šestou fázi natáčení, která je naplánována na první polovinu dubna, znovu v interiérech skanzenu Řepora a také na další vybrané lokaci na Lipenské přehradě. Další fáze natáčení jsou naplánovány na celý červen a začátek července letošního roku.

-red-
zdroj: S. Andělová, 2media