Recenze | Professor Marston & The Wonder Women na DVD a BD

Jste normální? Co je normální? Podobné otázky čekejte ve filmu, který vypráví příběh o uznávaném doktoru psychologie, profesoru Williamu Marstonovi, který stojí za vynálezem testu na detektoru lži a je stvořitelem komiksové postavy Wonder Woman. Také je autorem kontroverzních psychologických objevů a tvrzení, jako třeba, že člověk je nejšťastnější, když je submisivní k milující osobě.  

Professor Marston a Wonder Women (foto: Sony)

Podle skutečných událostí

Uznávaný harvardský psycholog profesor Marston (Luke Evans) přednáší na univerzitě v té době začínající obor psychologie. Svůj výzkum zaměřuje na emoce ve vztahu ke klamání. Spolu s manželkou Elizabeth (Rebecca Hall), která funguje spolu s Marstonem na univerzitě, avšak kvůli společenským statusům je nucena vystupovat v jeho stínu, si pro svůj výzkum zvolí asistentku z řad studentek. Jejich spolupráce na poli psychologické vědy se nečekaně rozvine směrem, který trojici dodá nečekané momenty štěstí a svobody, avšak kvůli ortodoxním názorům tehdejší společnosti si na nich vybere poměrně vysokou daň. Marston, který s manželkou Elizabeth a milenkou Olive (Bella Heathcote) tvoří polygamní vztah, čelí nemilosrdné kritice nejen za tento netradiční svazek, nýbrž i za stvoření provokativní komiksové feministické superhrdinky Wonder Woman.

Skvělé herecké výkony i atmosféra

Jakkoli může děj filmu znít bizarně, divácký zážitek je velmi příjemný. Atmosféra, citlivá kamera, emotivní hudba a skvělé herecké výkony z hlavy snadno neodejdou. Přispívají tomu i myšlenky ve filmu, které nutí zamyslet se, že zažité vzorce myšlení mohou být omezující, a že skutečný život můžeme žít, až když si to skutečně dovolíme. A neznamená to být nutně fanda polygamních svazků či bondáže.

Professor Marston a Wonder Women (foto: Sony)

Ve filmu se prolínají dynamické úseky s poklidnými. Z těch svižných je cítit nadšení až posedlost, které zažívá člověk vášnivě ponořen do objevování neprobádaného. Momenty, kdy se děj zastaví a kamera snímá emoce postav, vám téměř znemožní dýchat. Tolik připomenou situace, do kterých člověk jde naplno, ale je plný obav a strachu, co může následovat. Beze slov tak lze s postavami procítit vášeň, touhu i obavy. Herecké výkony hlavní trojice jsou brilantní.

Film je plný vášně, respektu, svobody, odvahy, mužnosti i ženskosti, bohémství a uvědomění si, že o životě se něco naučíme, až když ho nebudeme odmítat žít. Po zhlédnutí filmu budete mít dost možná pocit, že můžete vše a že vše také chcete dovolit ostatním. A přesto všechno zůstane ve vzájemném respektu a svobodě.

Professor Marston & The Wonder Women byl pod názvem Profesor Marston a dvojí Wonder Woman uveden do české kinodistribuce pouze v rámci letošního filmového festivalu Febiofest. V distribuci je na DVD/BD pod originálním názvem od 7. března.
Blu-ray obsahuje několik bonusů. Mezi nimi kreslený film Tajná identita Charlese Moultona, vynechané scény, film o zrození feministické ikony a pohled na režii filmu. Na DVD pak najdete poslední dva jmenované bonusy.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 75%
    75
  • Herci - 100%
    100
  • Střih - 75%
    75
  • Hudba - 90%
    90

Profesor Marston & Wonder Women (2017)

Poetický příběh o nadšeném profesoru psychologie, jeho manželky a milenky vás seznámí se vznikem komiksové postavy Wonder Woman. Budete přítomni u prvního úspěšného testu na detektoru lži. Zasvětí do psychologie submisivity a dominance, skrytých tužeb a skutečného štěstí. Film je plný vášně, respektu, svobody, odvahy a také poznání, že skutečný život můžeme žít, až když si to dovolíme.

80 %
Monika Novotná
foto/video: Sony Pictures, Totalfilm © 2018

Professor Marston & the Wonder Women
Profesor Marston a dvojí Wonder Woman (festivalový název)
Professor Marston & the Wonder Women
Životopisný / Drama
USA, 2017, 108 min
Vydal 7. 3. 2018 na DVD a BD Bontonfilm
Režie: Angela Robinson
Scénář: Angela Robinson
Kamera: Bryce Fortner
Hudba: Tom Howe
Hrají: Luke Evans, Rebecca Hall, Bella Heathcote, Connie Britton, JJ Feild, Monica Giordano, Maggie Castle, Chris Conroy, Oliver Platt, Alexa Havins, Tom Kemp, Allie Marshall, Allie Gallerani, Acei Martin

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.