Jak se žije mileniálům v českém pohraničí? – s tvůrci Nic jako dřív o filmu (video)

Klára Tasovská a Lukáš Kokeš, autoři úspěšného dokumentu Pevnost, natočili výrazný dokument Nic jako dřív. Filmyřský silný snímek vypráví o životě několika teenagerů dospívajících v českém pohraničí. Všichni čtyři navíc navštěvují stejnou střední školu. O filmu se můžete dozvědět víc z následujícího videa, kde tvůrci mluví o natáčení, festivalových zkušenostech, sbližování s hrdiny i výrazném soundtracku filmu. Nic jako dřív je momentálně v kinech a souběžně je také k vidění na HBO GO.

“Natáčení probíhalo v  minimálním štábu tak, aby hlavní hrdiny přítomnost cizích osob co nejméně rušila. Snažili jsme se být neviditelní. Chtěli jsme zachytit bezprostřední situace, reakce, dialogy. S koncepcí kameramanského snímání Nic jako dřív úzce souvisí i styl střihové skladby filmu. Během natáčení každé scény jsme v hlavě měli už určitou představu o  tom, jak ji zhruba budeme stříhat. Někdy jsme třeba hodinu čekali na pár letmých gest, které jsme potřebovali do logiky střihu. Šlo nám o vytvoření autentického obrazu situací a přitom jsme nechtěli přijít o  možnosti filmového vyprávění – dynamického střihu a uvědomělé kamery,” komentují režiséři formu filmu.

Teovi, Renatě, Aničce a  Nikole je 19 let a žijí obyčejné životy teenagerů dospívajících v českém pohraničním maloměstě, kde všichni čtyři navštěvují stejnou školu. Film zachycuje své hrdiny v situacích, kdy středoškolskou bezstarostnost pomalu střídá úzkost z blížícího se vykročení do světa dospělých. Každý sám čelí důležité životní výzvě, na jejímž konci už nic nebude jako dřív. A nejde přitom jen o maturitu. Kdo z nich tváří v tvář nové zodpovědnosti obstojí, kdo z nich skutečně dospěje? Kamera je s postavami většinu času téměř srostlá a zblízka vtahuje diváka dovnitř do světa jednotlivých hrdinů. Dynamická střihová skladba podtrhuje roztěkanost a nesoustředěnost mladé generace. Nic jako dřív nabízí kinematograficky podmanivý pohled do života teenagerů, kteří musí dospět dřív, než by sami chtěli.

“Cílem dokumentu Nic jako dřív nebylo informativně, analyticky prozkoumat demografickou vrstvu mileniálů. Naším záměrem bylo natočit autentický obraz každodennosti, charakteristický pro jeden výsek z množiny mladých lidí, kterým je osmnáct let a vykračují za hranici dospělého, zodpovědného života,” dodávají tvůrci.

-red-
video: Totalfilm.cz, HBO Europe © 2018