Zemřel oscarový režisér Miloš Forman

V pátek 13. dubna zemřel ve Spojených státech asi nejslavnější český filmový režisér Miloš Forman. Skonal po krátké nemoci ve věku 86 let. Tvůrce oscarového Amadea nebo Přeletu nad kukaččím hnízdem započal profesionální kariéru v roce 1963.

Vystudoval scenáristiku na pražské FAMU. V Československu do roku 1968 společně s Miroslavem Ondříčkem natočil několik úspěšných snímků vyznačujících se sžíravým, až černohumorným pohledem na společnost. Černý Petr získal k překvapení svého tvůrce hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu (za Formanem tehdy zůstali režiséři zvučných jmen, Michelangelo Antonioni a Jean-Luc Godard), film Hoří, má panenko byl dokonce nominován na Oscara.

Silně „formanovský“ první americký film Taking Off („remake“ Konkursu) – aplikující jeho obvyklý, na české diváky orientovaný přístup na americké prostředí v doznívající éře hippies – byl oceněn první cenou poroty na festivalu v Cannes, ale komerčně neuspěl.

Miloš Forman na 44. ročníku karlovarského festivalu (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary, a.s.)

Významného úspěchu u diváků dosáhl brzy, po třech letech, v roce 1974 svým dalším filmem, adaptací románu Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem. Tento film americká Akademie filmových umění a věd ocenila pěti Oscary, včetně ceny za režii a nejlepší film. I jeho další filmy byly úspěšné, některé z nich více u kritiky než divácky (např. Valmont). Film Amadeus získal dalších osm Oscarů včetně obou hlavních kategorií.

-red-
foto: Film Servis Festival Karlovy Vary, a.s.