Ztratili jsme Stalina se v Rusku promítat nesmí – podle ministra je extremistický

Od čtvrtka se v Česku promítá komedie Ztratili jsme Stalina, která pojednává o tom, co se dělo po smrti diktátora. Satirirická komedie britsko-francouzské provenience ale v samotném Rusku nemá na růžích ustláno. Obsah filmu se tak propojuje s realitou dnešního Ruska.

Ztratili jsme Stalina

Ruské ministerstvo kultury totiž ve filmu našlo “prvky extremismu” a stát zakázal snímek promítat. Státní pohled na film ale nesdílelo odvážné moskevské kino Pionýr a do svého programu film zařadilo. Vyprodáno mělo na několik dní dopředu, bohužel většina představení už se neodpromítala. Do kina totiž na konci ledna dorazila police a provedla v něm razii. Výsledkem je absolutní zákaz promítání a samotnému kino hrozí další sankce a možná i zánik. S největší pravděpodobností přijde o dotace.

Bohužel sám ruský stát v čele s Vladimirem Putinem podobnými kroky jen potvrzuje autoritativnost tamního “demokratického” režimu. Ruským divákům, kteří se na film nestihli v kině Pionýr podívat bylo vráceno vstupné.

Komedie, která vítězí skvělým scenářem a silnými hereckými výkony kombinuje primitivní vtipy s mrazivým zobrazením reality a myšlením sovětského politbyra 50. let. Ztratili jsme Stalina můžete u nás (bez obav) právě vidět kinech.

-red-
video: CinemArt © 2018