Cenu Pavla Kouteckého si odváží Švéd v Žigulíku

Cenu Pavla Kouteckého letos získal dokument Švéd v žigulíku. V ústeckém Činoherním studiu ji v sobotu večer získal režisér filmu o záchraně automobilky AvtoVAZ Petr Horký. Cenu si odnesl i Matěj Šmelko za krátkometrážní dokument Úhorná. Zvláštní uznání poroty si ze severu Čech vezou Klára Tasovská a Lukáš Kokeš za snímek Nic jako dřív. Cena se letos poprvé udílela v rámci nového dokumetárního festivalu ELBE DOCK, který od středy až do neděle promítá to nejlepší ze současné české a německé dokumentární tvorby a výběr nejzajímavějších filmů z prestižních filmových festivalů. 

„O dvanácté Ceně Pavla Kouteckého jsme dlouho diskutovali, nakonec došlo i na hlasování. U vítězného snímku jsme ocenili především vynalézavou práci s bezradností a absurditou jednotlivých situací „boje” s ruskou mentalitou. Snímek nabízí unikátní pohled i do soukromí manažerů ve firmách obřích rozměrů, které běžnému člověku zůstávají většinou skryty,“ zaznělo o oceněném celovečerním dokumentu ve vyjádření poroty.

Švéd v žigulíku (foto: Pilot Film)

Sonda do zákulisí obrody legendární ruské automobilky Lada vyvolává na tvářích diváků často i lehký smích, zejména když se snaha západního manažera zasekává na zdánlivých maličkostech připomínajících sovětské pořádky stále pevně udržované i v současném Rusku. „Příběh nabízí paralelně několik linek, které se postupně rozvíjejí a jdou až do intimních rovin hlavní postavy Bo Inge Anderssona a jeho partnerky, s níž se sbližuje právě při pokusu o záchranu obří automobilky,“ oceňují hlavní kvality filmu porotci.

Při výběru vítězného filmu se porota radila dlouho, aby nakonec rozhodla v poměru tři ku dvěma ve prospěch dokumentu Švéd v žigulíku. Vzápětí se ovšem zúčastnění rozhodli udělit zvláštní uznání filmu Nic jako dřív„Oceňujeme mimořádně poutavé obrazové zpracování, režijní citlivost při práci s jednotlivými charaktery, nezvykle velkorysou časovou investici při natáčení a zejména témata, která se v dokumentu podařilo s nepřehlédnutelnou empatií uchopit. Vnímáme je jako klíčová při jakékoliv úvaze o současném stavu naší země a její morálky,“ prohlašují porotci dvanácté Ceny Pavla Kouteckého.

Z trojice nominovaných snímků v krátkometrážní kategorii porotce jednoznačně zaujala absolventská práce Matěje Šmelka z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Úhorná je zajímavě a především originálně a kultivovaně natočená sonda do krušného života obyvatel jedné slovenské vesničky. Je radost vidět opět dokument, ze kterého dýchne stará dobrá špátovská poctivost a poetika,“ shodují se porotci.

Porota

S cenou je spojena finanční odměna pro režiséry. Pro Petra Horkého je to 100.000 Kč, pro Matěje Šmelka 40.000 Kč. V porotě Ceny Pavla Kouteckého letos zasedli režisér a držitel Ceny české filmové kritiky za seriál Pustina Ivan Zachariáš, moderátor Kazma a režisér Markus Krug, tvůrci nejsledovanějšího pořadu na českém internetu One Man Show, a také zpěvačka a novinářka Emma Smetana, známá designérka šperků Janja Prokić či ekologický zemědělec Daniel Pitek.

„Letos Cena Pavla Kouteckého a festival, který kolem ní vznikl, doplul do Ústí nad Labem, kde zakotvil jako ELBE DOCK. Přijali ji laskavě představitelé města a kraje. Potěšil mě zájem diváků o dokumentární tvorbu a celý doprovodný program festivalu. Těším se do Ústí znovu za rok,“ říká producentka Jarmila Poláková, která se podílela na vzniku několika filmů Pavla Kouteckého a po jeho tragické smrti před dvanácti lety ocenění pro dokumentaristy nesoucí jeho jméno založila.

Návštěvníci prvního ročníku festivalu Elbe Dock

V české soutěži se letos sešly výjimečně kvalitní snímky od mladých režisérů – všechny nominované filmy jsou buď debuty, nebo druhé filmy režisérů. To je něco, na co se chceme i v budoucnu zaměřit. Festival ELBE DOCK i Cena Pavla Kouteckého se od příštího roku budou soustředit na nejmladší tvorbu a představí první a druhé celovečerní filmy režisérů z Česka i ze světa. Vznikne tak přehlídka mladé dokumentární tvorby, která bude unikátní i v evropském kontextu,” dodává ředitelka festivalu Pavla Janoušková Kubečková.

Z Ústí nad Labem se příští týden (24. – 26. května) část programu stěhuje po proudu Labe do Drážďan. Oceněné snímky Ceny Pavla Kouteckého se představí také v Praze v rámci ozvěn festivalu, ve čtvrtek 14. 6. od 21 hodin v Containall – Stalin a v neděli 17. 6. ve stejném čase v Containall – Stromovka.

-red-
zdroj: M. Hort