Filmové premiéry od 17. května

Wade Wilson neboli Deadpool kraluje premiérám tohoto týdne. Těžko bude někdo z novinkových titulů úspěšnější než dvojka úspěšného filmu a uvidíme, zda vulgární superhrdina sesadí z trůnu několik týdnů kralující Avengers. V nabídce je i dokument o uprchlické krizi  Bohu žel, artové tituly Zimní bratři a Lekce. A nakonec i animovaná pohádka z Ruska Hledá se princezna.

Deadpool 2 (USA, 2018)

Připravte se na druhý příchod Wade Wilsona alias Deadpoola (Ryan Reynolds). Možná s ním prožijeme okamžiky, kdy jako kuchař přežívá skoro smrtící hovězí útok a hned poté prahne po splnění svého velkého snu: stát se nejvyhledávanějším barmanem v Mayberry. A zároveň se chce vyrovnat s tím, že zcela ztratil chuť a snaží se tedy znovuobjevit správné životní koření. Pátrá i po nějakém nestabilním kondenzátoru, bojuje s nindži i japonskou jakuzou a vzdoruje smečce sexuálně agresivních čoklů. Deadpool také vyráží do světa, aby objevil pro něj významné životní body: rodinu, přátelství, novou chuť prožívat dobrodružství a také, aby si zasloužil vytoužený hrneček s nápisem „Nejlepší milovník na světě“. Nebo taky ne. Deadpool je zkrátka chlapík mnoha tváří, byť by ta jeho pravá, ukrytá pod maskou, je pěkně hnusná. Ale za to nemůže. Což ovšem neplatí o jeho hodně černém smyslu pro humor a netradičním přístupu k superhrdinským pravidlům fair play.

Deadpool 2
Akční / Komedie / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2018, 120 min
Režie: David Leitch
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Tyler Bates
Hrají: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Brianna Hildebrand, Terry Crews, Stefan Kapicic, Zazie Beetz, Karan Soni, Morena Baccarin, T.J. Miller, Eddie Marsan, Jack Kesy, Leslie Uggams, Julian Dennison, Hayley Sales, Luke Roessler, Scott Vickaryous


Bohu žel (Česko, 2018)


Českem už pár let otřásá virtuální uprchlická krize. Dokument Saši Dlouhého dává planou hysterii do ostrého kontrastu s reálným obrázkem života šesti lidí, kteří u nás hledají útočiště. „Syna jsem neviděl 4 roky, vnučku ještě vůbec. Mluvíme spolu přes Skype,“ líčí Gruzínec Zurab, který v Praze už 20 let čeká na vyjádření o udělení azylu. Vladimír z Ruska, který je svou vlastí pronásledován za to, že se veřejně omluvil za invazi sovětských vojsk do ČSSR, měl větší štěstí. Azyl dostal i s celou rodinou. Syřan Hadí o něj nestojí – necítí se v Česku vítán. Příběhy šesti lidí, kteří unikli před válkou či pronásledováním, jsou si podobné. Spojuje je touha po novém začátku. Zástupci organizací pomáhajících uprchlíkům se ve filmu zamýšlejí nad tím, kam se poděl solidární přístup české společnosti z počátku 90. let, kdy jsme nabídli pomocnou ruku tisícům Bosňáků prchajícím z Jugoslávie. A ptají se, vůči komu je vlastně namířená nenávist převlečená za vlastenectví.

Bohu žel
Dokumentární
Česko, 2018, 83 min
Režie: Saša Dlouhý
Scénář: Saša Dlouhý
Kamera: Saša Dlouhý
Hudba: Ondřej Skala


Hledá se princezna (Ukrajina, 2018)


Kouzelný příběh Ruslana a Mily se odehrává v době statečných rytířů, krásných princezen a zlých čarodějů. Ruslan, kočovný herec, který sní o titulu rytíře, potkává nádhernou Milu a na první pohled se do ní zamiluje. Jejich štěstí ale nemá dlouhého trvání, strašlivý čaroděj Černomor potřebuje Milinu moc lásky, aby ji přeměnil v magickou temnou sílu. Vykouzlí proto obrovský vír a unese Milu přímo před Ruslanovýma očima. Ten nemá ani tušení, že Mila je dcerou krále. Ruslan se bez okolků vydává na záchranu své milé. Podaří se mu zdolat všechny nástrahy a dokázat, že skutečná láska je silnější než jakékoliv čáry?

Hledá se princezna
Викрадена принцеса: Руслан і Людмила
Animovaný / Fantasy / Komedie
Ukrajina, 2018, 85 min
Režie: Oleh Malamuž
Předloha: Alexandr Sergejevič Puškin (kniha)
Scénář: Jaroslav Vojcešek
Hrají: Oleksij Zavhorodnij, Nadija Dorofejeva, Vasyl Virasťuk, Sergej Pritula


Lekce (Francie, 2017)

Léto v La Ciotat. Několik mladých lidí, kteří hledají své místo ve společnosti, se účastní semináře tvůrčího psaní pod vedením známé spisovatelky Olivie. V jejich práci má znovu ožít dělnická minulost města s doky, které jsou už dvacet pět let zavřené. Antoine, kterého mnohem víc pálí problémy současného světa, se ostatním postaví. Olivii intenzita jeho chování vyvádí z míry, ale zároveň i přitahuje.

Lekce
L’Atelier
Drama
Francie, 2017, 113 min
Režie: Laurent Cantet
Scénář: Laurent Cantet, Robin Campillo
Kamera: Pierre Milon
Hudba: Bedis Tir
Hrají: Marina Foïs, Matthieu Lucci, Florian Beaujean, Mamadou Doumbia, Mélissa Guilbert, Warda Rammach, Julien Souve, Issam Talbi, Olivier Thouret, Charlie Barde, Youcef Agal


Zimní bratři (Dánsko / Island, 2017)

Sourozenci Emil a Johan pracují v odlehlém dole na vápenec. Přízračná, téměř apokalyptická krajina, nepřetržitý hukot důlních strojů, třeskutá zima a každodenní rutina rámují jejich životy. Emil postupně ztrácí kontakt s realitou, hranice mezi skutečností a snem se vytrácí.

Zimní bratři
Vinterbrødre
Drama
Dánsko / Island, 2017, 94 min
Režie: Hlynur Pálmason
Scénář: Hlynur Pálmason
Kamera: Maria von Hausswolff
Hrají: Michael Brostrup, Anders Hove, Elliott Crosset Hove, Lars Mikkelsen, Peter Plaugborg, Simon Sears, Victoria Carmen Sonne, Birgit Thøt Jensen