Hlavní cenu z Cannes má japonský film Zloději z obchodů

Zlatou palmu si letos z Cannes odváží film Zloději z obchodů (Manbiki kazoku) japonského režiséra Hirokazua Kore´edy. Film v Česku na podzim uvede společnost Film Europe. Velkou cenu si odváží američan Spike Lee za drama o černém policistovi BlackKkKlansman. Nejlepším režisérem se stal Pavel Pawlikowski za své drama Studená válka. I Cannes letos zasáhla kampaň #meToo, herečka Asia Argento při slavnostním zakončení oznámila sálu, že ji právě tady v roce 1997 znásilnil producent Harvey Weinstein. Dodala, že producent už v Cannes nikdy nebude vítán.

Hirokazu Kore´eda s předsedkyní poroty, herečkou Cate Blanchett

Japonský mistr rodinných drobnokreseb Hirokazu Kore´eda získal nejvyšší cenu festivalu s dramatem, které nás zavádí na společenský okraj a rafinovaně podvrací tradiční pojetí rodiny a rodičovské lásky. Zároveň je působivým pohledem na současné Japonsko jako zemi hlubokých sociálních propastí.

Cenu poroty získalo strhující drama Capernaum (Cafarnaúm). Libanonská režisérka Nadine Labaki v něm líčí osudy dvanáctiletého chlapce, který zažaluje své rodiče za to, že mu dali život. Pohled na tvrdé podmínky ve slumech současného Libanonu ohromil diváky i kritiky směsicí realismu a intenzivních emocí.

Velká cena pro film Capernaum

Po zisku Ceny poroty v roce 2014 za film Sbohem, jazyku si veterán Jean-Luc Godard připsal v Cannes další úspěch, když za svou experimentální dokumentární esej o úzkosti a válce Image Book (Le livre d’image), získal Zvláštní Zlatou palmu, cenu udělenou poprvé v historii festivalu.

Zvláštní Zlatá Palma pro Jeana-Luca Godarda

Film Europe uvede na podzimním festivalu Be2Can i další tituly z festivalu. Chybět nebude jedna z artových senzací festivalu od čínského filmaře Gan Biho. V sekci Un Certain Regard uvedl svůj magický neo-noir Long Day´s Journey Into Night (Di qiu zui hou de ye wan) s finálním, bezmála hodinovým záběrem ve 3D. V osmadvaceti letech se tak Gan Bi zařadil mezi nejvlivnější artové filmaře současnosti.

Na halucinogenní výlet s Andrewem Garfieldem se diváci vydají ve svůdném, hypnotickém až lynchovském thrilleru Under the Silver Lake talentovaného amerického režiséra Davida Roberta Mitchella.

Francouzská režisérka Eva Husson se nechala inspirovat reálným životem kurdských žen, které byly zajaty stoupenci Islámského státu, podařilo se jim utéci a následně se přidaly ke kurdským milicím. Na těchto událostech vystavěla drama Girl´s of the Sun (Les filles du soleil) s herečkami Golshifteh Farahani a Emmanuelle Bercot v hlavních rolích.

Nejlepší herec
Marcello Fonte (Dogman)

Nejlepší herečka
Samal Yeslyamova (Ayka)

Nejlepší scénář
Alice Rohrwacher (Happy as Lazzaro)
Džafar Panahi, Nader Saeivar (3 tváře)

Nejlepší režisér
Pawel Pawlikovski (Studená válka)

SEKCE UN CERTAIN REGARD

Cena Un Certain Regard
Gräns (Ali Abbasi)

Nejlepší scénář
Sofia (Meryem Benm´barek)

Nejlepší herecký výkon
Victor Polster
(Girl)

Nejlepší režisér
Donbass (Sergei Loznitsa)

Zvláštní cena poroty
The Dead and the Others (Joao Salaviza a Renée Nader Messora

-red-
foto: Festival de Cannes, Totalfilm.cz © 2018