Ivana Andrlová: Ve Zlíně jsem byla už s mým prvním filmem Princ a Večernice

Ivana Andrlová s kolegou Marošem Kramárem se stali dalšími osobnostmi, které mají svou hvězdu na zlínském festivalovém Chodníku slávy. Herečka, která má na kontě role v kultovních pohádkách a seriálech pro děti nám v následujícím videu okomentovala svoje nejznámější role.

“Do Zlína jsem se poprvé jako herečka podívala v roce 1979 s režisérem Václavem Vorlíčkem a filmem Princ a Večernice. Předtím jsem točila už nějaké televizní věci, ale tohle byla moje první filmová role, i když zatím jenom malá.”
Populární herečka s námi vzpomínala na kultovní televizní trilogii o sourozenecké dvojici Podnájemníci, ve které účinkovala s Jaromírem Hanzlíkem, kterého ve Zlíně letos také čeká festivalové ocenění. “Přes noc jsem se stala slavná. Druhý den po vysílání jsem jela z Chocně vlakem a lidé mne poznávali. Bylo to zvláštní,” vypráví Ivana Andrlová o prvním doteku popularity.

Ivana Andrlová a Maroš Kramár a jejich hvězdy na Chodníku slávy ve Zlíně

Ve zdejších ateliérech (tehdejší Filmová studia Gottwaldov) vznikala i populární pohádka Za humny je drak, kde Ivana Andrlová ztvárnila děvče, které se stane princeznou díky prospěchářskému a vykutálenému králi.
Diváci si Andrlovou pamatují i z kultovní hudební pohádky Princové jsou na draka nebo O chytrém Honzovi. V obou ostatně dokázala nejen zaujmout komediálním talentem, ale i zpěvem.

Ivana Andrlová a její partner z pohádky Princové jsou na draka Jan Čenský

Trochu nepochopitelně ji v dalším známém televizním titulu Co takhle svatba princi? nazpívala zpěvačka Iveta Bartošová. “Já jsem v prvním díle své písničky nezpívala. Jiří Zmožek si tehdy přál, aby soundtrack vyšel na gramofonovaných deskách a měl pocit, že když je budeme zpívat my herci, tak si je nikdo nekoupí,” vysvětluje herečka.
Náš rozhovor se točil i kolem dabingu. Ivana Andrlová má na kontě Cenu Františka Filipovského. Výtečně nadabovala třeba Charlize Theron ve fantasy thrilleru Sněhurka a lovec nebo Calistu Flockhart v populárním seriálu Ally McBealová. “Ally je moje životní láska. Přišla v pravou dobu. Když jsem ji dabovala, měla jsem v životě docela složité období a Ally mě tehdy dokázala rozesmát a poradit mi, že člověk nemá brát všechno tak úplně vážně.”
-red-
video: Totalfilm.cz
foto: Zlín Film Festival © 2018