No Wave Back – český surfař zdolává v dokumentu obří vlny (video)

No Wave Back je název nového českého dokumentu o náročném sportu, jehož obliba se mezi Čechy rok od roku zvyšuje. A to přesto že nemáme moře. Řeč je o surfingu. Za surfováním do zahraničí vyjíždí tisíce Čechů. Doposud si však žádný z nich netroufnul na disciplínu Big Wave, která začíná na mohutných, minimálně 6metrových vlnách a končí až těmi 30metrovými. Nový český dokument se za jednou takovou, velmi vzácnou španělskou vlnou, vydává společně s Matějem Novákem

No Wave Back

Matěj Novák je prvním českým surfařem, který je odhodlán obří vlnu pokořit. Na to, jak Matějova cesta končí, nebo možná teprve začíná, se budou moci všichni milovníci surfingu, napětí, adrenalinu, příběhů i sportovních prvenství přijít podívat do kina Lucerna v Praze 25. května. Film poté zamíří na tour po českých městech. Promítat se ale bude i v Bratislavě a Vídni.

La Verdad

„K pobřeží severního Španělska doputují velké vlny poměrně často, ale tato konkrétní je jedinečná, protože je velká i dlouhá zároveň. Objeví se jednou, dvakrát do roka, jsou ale léta, kdy třeba nedorazí vůbec. Komunita tamních surfařů ji poprvé zpozorovala na přelomu milénia a pojmenovala ji „La Verdad”, v překladu Pravda. Zprávy o její existenci místní nešířili, Matěj ji našel sám,“ prozrazuje režisér snímku, Martin Smékal.  Ten se tématu surfingu věnoval už ve svém předchozím, divácky velmi úspěšném dokumentu Choose your wave, mapujícím české surfaře po celém světě. Právě tehdy se  Martin s Matějem setkali poprvé.

No Wave Back

Big Wave surfování je velmi náročné co se mentální i fyzické přípravy týče. Vlny, které na člověka padají, váží několik tun a jedním z největších rizik je, že více po sobě jdoucích vln surfaře uvězní pod hladinou a desítky sekund, někdy i několik minut, mu nedovolí nadechnout se. Pokud zpanikaří, utopí se. To se bohužel přihodilo již mnoha světovým sportovcům.

„Severní Španělsko je hodně uzavřený region a to platí i o surfařích, takže dostat se do nějakého kontaktu s místními je dost složitá věc. Naštěstí v té samé vesnici, kde bydlím, žije člověk, se kterým jsem se ve vodě potkával a je otevřený a přístupný, ten mi při mé cestě velice pomohl. Myslím, že si asi nikdo nedokáže představit, jaká cesta k tomu všemu vede. Ani já jsem si to nedokázal představit. Není to jen o odvaze, protože to by pak byla spíš blbost. Ježdění velkých vln je jako ledovec. Všichni vidíme jen to ježdění a tu krásu, ale pod hladinou je daleko větší část dřiny, odříkání a informací,“ popisuje Matěj Novák.

No Wave Back

25. 5. Praha, Lucerna
26. 5. Vídeň, Schikaneder
27. 5. Bratislava, KC Dunaj
28. 5. Brno, Scala
29. 5. Olomouc
30. 5. Ostrava Cineport
31. 5. Bruntálu, Kino Centrum
1. 6. Hradec Králové, Náplavka
5. 6. České Budějovice, K2
6. 6. Plzeň, Papírna
8. 6. Teplice

Drát se přes obří vlny nezažil pouze náš hlavní protagonista Matěj. Pře tuhle masu obřích vln se dostávali i naši podvodní kameramani.  A jak se jim vedlo?  Sledujte náš instaragam a facebook a vše se brzy dozvíte. :) // How was the fight cross the messy ocean? It’s not only Matej who passes these massive waves to the lineup. There were also cameramen who were fighting with the energy of the swell. CZECH BIG WAVE SURF DOCUMENTARY @nowaveback  #documentary #film #filmwoodcz  #nowaveback #neprestavejlovit #jagermeistercz #thisisliving #happy #asturias #astur_ig #surfasturias #espana #czech #surfer #wave #surf #bigwavesurfing #project #spain #northcoast #filming #wildhousecz #dayD  #lastres #bigwave #cameramen #messy #ocean #swell Photo by @studiopetrohrad  photographer @mattesh

Příspěvek sdílený BIG WAVE SURF DOCUMENTARY (@nowaveback),