Recenze | Psí ostrov – japanofilie v prašivém psím kabátě

Cinefilovo očekávání je novým snímkem Wese Andersona Psí ostrov naplněno a další z originálních světů amerického režiséra odhalen. Na letošním Berlinale získal animák, který se vůbec poprvé stal zahajovací filmem, Stříbrného medvěda. Úvodním filmem byl i na letošním Anifilmu – Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Třeboni.

Psí ostrov (foto: CinemArt)

V Psím ostrově se Wes Anderson opět žádostivě vrací k animaci, naposledy se jí věnoval v roce 2009 (Fantastický pan Lišák…). Ve snímku si nezahrál Andersonův oblíbený herec Jason Schwartzman, ale už podruhé se podílel s Andersonem na psaní scénáře stejně jako při filmu Darjeeling s ručením omezeným v roce 2007.

Děj je zasazen do Japonska. Vypráví příběh z blízké budoucnosti, kdy ve městě Megasaki vypukne psí chřipka a tamější „nácek“ Kobuyashi tohoto stavu využije k odsunu a definitivnímu vyřešení otázky nejlepšího přítele člověka. Psi jsou deportováni na Ostrov odpadů, kde postupně díky své nemoci a nuzným podmínkám umírají. Na ostrov se vydává dvanáctiletý chlapec Atari, jehož poručníkem je po smrti rodičů právě zmíněný Kobuyashi. Atari tam hledá svého psího přítele a potkává psí smečku, která mu s hledáním pomáhá.

Psí ostrov (foto: CinemArt)

Dokonalá animace

Stop-motion animace jsou tady vymazlené do posledního detailu. Nelze k nim nic dodat, krásně se na ně dívá a divák ani poprvé při sledování příběhu nestačí všechno zaregistrovat. Už pro tohle je Psí ostrov filmem, který chcete vidět znovu. Jeho animační živost a originalita je odzbrojující.  Anderson také do Psího ostrova zapracovává klasickou kreslenou animaci.
Psí řeč je ve snímku převedena do angličtiny. Lidské postavy ale ve snímku hovoří japonsky. Jejich promluvy nejsou buď vůbec překládány nebo jejich překlad do angličtiny zprostředkovává tlumočnice nebo také zapálená gaidžin studentka Tracy Walkerová. Svoje hlasy postavám propůjčily takové herecké hvězdy jako jsou Edward Norton, Bill Murray, Bryan Cranston, Scarlett Johansson, Yoko Ono, Tilda Swinton a další.

Psí ostrov (foto: CinemArt)

Skvělá hudba

Soundtrack! To je nepochybně další hrající postava Psího ostrova. Je to práce uznávaného a velmi žádaného Alexandra Desplata. Jsem naprosto unešená. Základem jsou tu bubny taiko, tempo v těžkém pochodovém až válečném kroku a do toho píšťalka, která vede vlastní linku a stejně nepředvídatelně se objevuje jako ztrácí.

Již brzy soutěž o krásné sběratelské postavičky z filmu

Tentokrát nebyl děj snímku to, co by drželo mou pozornost. Bavily mě ale neskutečně jednotlivé charaktery, jejich vlastnosti, jejich zvyklosti, jejich slabosti, jejich silné stránky, blízkost k lidské rase. Líbila se mi barevnost filmu a celá jeho vizuální stránka. Obraznost, s jakou divákovi předkládá japonskou kulturu, je dechberoucí.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 70%
    70
  • Vizuál, loutky, animace - 100%
    100
  • Voice over - 95%
    95
  • Hudba - 90%
    90

Psí ostrov (2018)

Psí ostrov je čistá vizuální japanofilie v lehce prašivém psím kabátě. Vychází z vyklidněného japonského tempa a Andersonovu obdivu ke Kurosawovi a zároveň vás upoutá ztřeštěně vtipnými dialogy. Není to ale rozhodně film pro malého dětského diváka.

85 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2018

Psí ostrov
Isle of Dogs
Animovaný / Loutkový / Dobrodružný / Komedie / Drama / Sci-Fi / Fantasy
USA / Německo, 2018, 101 min
Premiéra: 10. 5. 2018 CinemArt
Režie: Wes Anderson
Scénář: Wes Anderson
Kamera: Tristan Oliver
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Bryan Cranston, Bill Murray, Edward Norton, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson, F. Murray Abraham, Tilda Swinton, Yoko Ono, Courtney B. Vance, Frances McDormand, Bob Balaban, Harvey Keitel, Liev Schreiber, Greta Gerwig, Kara Hayward, Nidžiró Murakami, Mari Nacuki, Jódžiró Noda, Jake Ryan, Fisher Stevens, Ken Watanabe, Frank Wood

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.