Ve středu v Ústí začíná nový festival dokumentů – udělí Cenu Pavla Kouteckého

Prestižní Cena Pavla Kouteckého se nově stala součástí úplně nového festivalu českých dokumentárních filmů. Pět vybraných dokumentárních počínů o ni bude usilovat v Ústí nad Labem v rámci festivalu ELBE DOC.K, který se uskuteční od 16. do 20. května. Samotná cena se bude udělovat v sobotu 19. května. Festival vytvoří prostor, v němž diváci získají možnost vidět to nejlepší ze současné české a německé dokumentární tvorby a výběr nejzajímavějších filmů z prestižních filmových festivalů. Několikadenní akce navíc nabídne divákům přehled o aktuálních trendech internetové a televizní dokumentaristiky.

„Cena Pavla Kouteckého se od loňského roku výrazně zvětšila a proměnila a my jsme se rozhodli ruku v ruce s tím změnit i tvář celé akce. Z předávání ceny se stává festival s novým působištěm v Ústí nad Labem, kde podobná akce zatím chyběla. ELBE DOC.K ale rozhodně nechceme držet jen v kině, pustíme jej do města, aby jím skutečně žil celý prostor severočeské metropole. Plánujeme také využít strategické pozice Ústí nad Labem a proniknout i za hranice do Drážďan,“ říká Pavla Janoušková Kubečková.

Porota bude vybírat z pětice celovečerních dokumentů a trojice krátkých filmů. Jan Gebert byl s titulem Až přijde válka jedním z mála českých zástupců na Berlinale. Sleduje v něm mladíky, kteří na Slovensku vytvořili již více než dvousetčlennou skupinu domobrany, kterou nazvali Slovenští branci. Saša Dlouhý se dočkal nominace za snímek Bohu žel, v němž sleduje spletité příběhy šestice uprchlíků, kteří se rozhodli z nejrůznějších důvodů požádat o azyl v České republice.

Uznávané režisérské duo Klára Tasovská a Lukáš Kokeš se do výběru kandidátů na CPK dostalo se snímkem Nic jako dřív, v němž divákům rozkrývá osudové okamžiky čtyř teenagerů na cestě k dospělosti. O zásadní postavě svého dětství natočila Tereza Nvotová pozoruhodný snímek Mečiar, který také neunikl ze záběru porotců CPK. Velmi silnou pětici pak doplňuje hluboká zpráva o současném stavu Ruska, kterou pod titulem Švéd v žigulíku poslal do českých kin reportér Respektu Petr Horký.

V kategorii krátkometrážních filmů se do nominací na Cenu Pavla Kouteckého prosadil Dužan Duong s titulem BoHai, který soutěžil na loňském MFDF v Jihlavě v prestižní sekci Česká radost, dále pak filmová esej Transformace/Výpary/Melanosis režiséra Michala Kindernaye a Praha očima cizinců od Dariy Kashcheevy.

Za dvanáct let své existence má už Cena Pavla Kouteckého mezi filmovými tvůrci velmi vysoké renomé. Jako jediná uděluje finanční ocenění pro režiséra vítězného celovečerního i krátkometrážního snímku (100 tisíc, resp. 40 tisíc korun). Dává tak filmařům možnost získat prostředky na přípravu dalšího filmového projektu. Třiaosmdesát snímků letos přihlásilo 104 tvůrců a porota z nich vybrala pětici celovečerních a trojici krátkometrážních filmů.
„Mám radost, že jsem viděl tolik dobrých dokumentů, které navíc mluví o velmi důležitých tématech. Nečekal jsem tak vysokou úroveň. Divákům bych je doporučil úplně všechny,“ přiznává Ivan Zachariáš, šéf porotců CPK, režisér a držitel Ceny české filmové kritiky za seriál Pustina.
Mezi další porotce patří autorská dvojice – moderátor Kazma a režisér Markus Krug, tvůrci nejsledovanějšího pořadu na českém internetu One Man Show a dále také zpěvačka a novinářka Emma Smetana, laureátka ceny Czech Grand Design v kategorii Designér šperku Janja Prokić či ekologický zemědělec Daniel Pitek.

Pavel Koutecký (foto: archiv)

 

V Drážďanech má ELBE DOC.K svůj termín 24. – 26. května, kdy nabídne projekce nominovaných českých dokumentů i výběr ze světových snímků včetně programu pro české a německé studenty.

Pořadatelem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů ELBE DOC.K a 12. ročníku Ceny Pavla Kouteckého je společnost nutprodukce.

-red-