53. MFF KV – Vary opět představují mladé nadějné režiséry

Letos se ve Varech opět prezentuje sekce První podání. V centru pozornosti se opět ocitne deset talentovaných mladých režisérů z celé Evropy se svými projekty. V rámci čtyřdenního programu od 1. do 4. července sekce První podání představí divákům, filmovým odborníkům a médiím snímky prezentovaných filmařů ve světových, mezinárodních nebo českých premiérách. Letošní mentorkou sekce je známá bosenská režisérka a scenáristka Jasmila Zbanić.

Čistý

Letošní skupina má opravdu hodně co nabídnout: Krátký film Lory Mure-Ravaud’s  Blackjack o dvou samotářích v hotelu, kteří jsou k sobě stále víc přitahováni, byl oceněn jako Nejlepší švýcarský krátký film roku 2018 na festivalu ve Winterthuru. Z Bosny a Hercegoviny přichází Neven Samardžić, jehož diplomová práce, film Čistý, vypráví příběh narkomana, který se snaží své závislosti zbavit. Získal čestné ocenění The Heart of Sarajevo za Nejlepší studentský film na filmovém festivalu v Sarajevu v roce 2017.

Chorvatská režisérka a scenáristka Judita Gamulin byla mezi finalisty 43. Studentského Oscara v roce 2016 s filmem Flowers (2015). Její nový snímek Marica, jenž bude promítán na MFF KV, sleduje průměrnou ženu během dne, kdy se rozhodne od základu změnit svůj život. Italský režisér Hleb Papou představil svůj film Legionář během 32. Týdne kritiky na loňském filmovém festivalu v Benátkách. Jeho absolventský film, realizovaný v italském Centro Sperimentale di Cinematografia, přibližuje morální dilema policisty, který má vyklidit okupovaný dům, v němž žije jeho matka a bratr.

Marica

Po úspěchu svého prvního filmu, oceňovaného titulu Lejla, byl holandský režisér Stijn Bouma přijat do filmového programu na Filmové akademii v Sarajevu. Zde natočil  snímek Vzpomenout si o nedávno ovdovělém muži, který přemožen minulostí zapomíná na své povinnosti k dceři. Dalším oceňovaným dílem je Všude dobře, v Czyżevu nejlíp polského režiséra, scenáristy a střihače Jakuba Radeje o muži, který se po úspěšné stáži v Americe vrací do svého rodného města v naději na znovuoživení starého románku.

Dialect Stills

Kam odchází léto (kapitoly o mládí), vizuálně působivý debut Davida Pinheiro Vicenteho z Portugalska, měl premiéru na letošním Berlinale. Gruzínský režisér David Gurgulia produkoval a režíroval reklamní kampaně ještě před tím, než začal studovat na Film State University, kde mimo jiné natočil Dialekt. Jde o příběh zvukaře, který se vypraví nahrát „božský jazyk“ dětí žijících v „posvátné rezervaci”. Slovenskou republiku zastupuje Hřejivá komedie o depresi, šílenství a nesplněných snech herce a režiséra Michala Duriše, který zpracovává vlastní zážitky z dospívání. Své zkušenosti prověřuje také švédský filmař Dawid Ullgren s filmem 1981 o homosexuálním páru zkoumajícím své nejhlubší sexuální touhy v sauně.

Hrejivá komedie o depresi, šílenství a nesplněných snech

První podání v gesci EFP dokázalo, že je důležitou platformou k objevování vynikajících nových evropských režisérů – díky svým členským organizacím, které nominují nejzajímavější mladé talenty. Jedním z nich je i Klara Kochańska z Polska, která se účastnila Prvního podání v roce 2016 a nyní uvede svůj debut Via Carpatia v soutěžní sekci Na východ od Západu: „Když jsem se účastnila Prvního podání 2016 s mým absolventským filmem Nájemnice, stále jsem se cítila spíš jako studentka. Ale díky Prvnímu podání jsem si uvědomila, že mohu být též součástí filmařského společenství a možná i filmového průmyslu. Tento pocit mi dal sílu bojovat a stát si za svým dalším projektem. Protože, upřímně, bylo dost těžké realizovat náš celovečerní debut, navzdory velkému mezinárodnímu úspěchu Nájemnice.“

Klara Kochańska

O finální výběr ze sedmadvaceti nominovaných se postarali umělecký ředitel MFF KV Karel Och a programová koordinátorka Anna Purkrábková. Speciální pozornost věnovaná mladému filmu přitahuje davy stejně mladých, zvídavých diváků. A právě to je důvod, proč je karlovarský festival skvělým místem pro prezentování nastupující generace filmových profesionálů.

-red-
zdroj: S. Andělová, 2 media