Pat a Mat znovu v akci – podívejte se na video z natáčení

Legendární večerníčkový seriál Pat a Mat baví dlouhá desetiletí malé i velké diváky. Ve čtvrtek vejde do kin Pat a Mat znovu v akci, už druhý celovečerní film režiséra Marka Beneše a producenta Tomáše Eiselta. Legendární seriál s původním názvem A je to! vytvořili režisér Lubomír Beneš a karikaturista Vladimír Jiránek. První díly původního seriálu vznikly v pražském Krátkém filmu pro Slovenskou televizi Bratislava, další pak, už pod názvem Pat a Mat vznikly přímo pro Krátký film Praha. Později se tvorby ujala další studia. Se svými více než 100 díly patří mezi české večerníčkové seriály s největším počtem dílů. Poprvé se obě postavičky na obrazovce objevily už v roce 1976.

Stop motion animace

I nejnovější film se vyráběl klasickou technikou stop motion animace. Před pár lety si autoři pohrávali s myšlenkou počítačové 3D animace, ale nakonec se rozhodli zůstat u klasiky. Proto ve filmu i dnes můžete vidět vlasce, ne které se věší loutky, případně další předměty.
Po smrti Petra Skoumala, který dělal hudbu k předchozím epizodám oslovili tvůrci několik hudebníků s žádostí o spolupráci. Tentokrát se tedy taktovky ujal Zdeněk Zdeněk, který se podílel na hudbě několika večerníčků a je významným jazzovým hudebníkem.
I v novém filmu zůstali po většinu filmu Pat a Mat němí. Ale ve speciálních předělech, které oddělují jednotlivé scénky od sebe Pat a Mat mluví. Hlasy jim propůjčili Michal Suchánek a Richard Genzer.

Pat a Mat vyřeší všechno

Tak jak doba plyne, dostávají Pat a Mat možnost poradit si s novými technickými vychytávkami. A tak v nejnovějším filmu zápolí třeba se solárním panelem nebo dronem. Oba “šikulové” se přestěhovali do nových domů. Pro Pata a Mata není nic problém, ať již se jedná o boj s rojem včel, opravu elektrické sekačky, ucpaný odpad, boj s krtkem nebo stavbu nové skalky.

Pat a Mat znovu v akci (foto: Bioscop)

Pat a Mat v zahraničí

Pat a Mat nejsou ale populární jen v Česku a na Slovensku. Velice oblíbení jsou v Polsku a především v Holandsku, kde oba dva mluví. V současné době se seriál vysílá například v Jižní Korei, Skandinávii, Slovinsku a jedná se o prodeji do Číny. Distributoři si pojmenovali seriál v zahraničí různě. V Holandsku se jmenují Buurman en Buurman, což znamená Soused a soused, v Polsku se jmenují Sousedi, v Německu Peter and Paul, v Rusku Ťapa i Ljapa. Paradoxně “ a je to” používají na konci každého dílu v Holandsku, aniž by donedávna vlastně věděli, co to znamená.

Pat a Mat znovu v akci v kinech od 7. června

-red-
foto/video: Bioscop © 2018