Recenze | Já, Simon – milý film o coming outu, rodině i manipulaci

Simon je středoškolák na prahu dospělosti. Se svými spolužáky toho má mnoho společného. Rád se baví, ale dokáže být i odpovědný sám k sobě i rodině. Jednu zásadní věc ale tají, je gay. A na škole není sám. Online si píše s klukem, který je na tom podobně. Jeho pravou identitu ale nezná, pouze jeho internetovou přezdívku “Blue”.

Já, Simon (foto: CinemArt)

Já, Simon nabízí trochu odlehčenější a komerčnější gay tématiku než nedávné oscarové drama ze slunné Itálie Dej mi své jméno. Je dobře, že se tato témata postupně dostávají do portfolia velkých studií a potažmo u nás i k velkým komerčním distributorům, kteří jim neváhají poskytnout marketingovou podporu. Před pár lety se tyto filmy daly s trochou štěstí vidět jen na specializovaných festivalech nebo videu.
Ale abych komediální drama Já, Simon nepopisoval jako něco extrémně uměleckého… To by bylo zavádějící. Tenhle milý film je především komerční záležitost, která těží ze zavedeného knižního bestselleru, jehož prodeje byly enormní.

Sympaťáci v hlavních rolích

Do hlavních rolí se podařilo obsadit extrémní sympaťáky. A to do konce i do role zrádce či trochu ulítlého ředitele školy. Ten sice působí, jako by vypadl z úplně jiného typu filmu, ale zřejmě jde o úlitbu komedii a cílové skupině. Přeci jen je nutné místy závažné téma trochu odlehčit.

Představitel Simona Nick Robinson je tak akorát sladký, inteligentní, okouzlující. Prostě kluk, se kterým se chtějí kamarádit všichni a leccos mu i odpustí. A že bude co odpouštět! Chlapec totiž v rámci zachování vlastní důstojnosti řeší morální dilema, ze kterého v jednu chvíli nevyjde úplně čistý.

Já, Simon (foto: CinemArt)

Problematičtí rodiče

Každý, kdo prochází procesem coming-outu řeší asi v první řadě, jak danou věc přijme jeho nejužší rodina. Simon to má v tomhle extrémně jednoduché. Jeho rodiče (Josh Duhammel a Jennifer Garner) spolu s jeho mladší sestrou jsou až učebnicově chápaví a místy jejich chápavá a přecitlivělá reakce budí možná i nechtěný úsměv.
U rodičů samotných bych se ještě rád na chvíli zastavil. Přecitlivělý otec (Duhammel) působí trochu jako mimoň z jiné planety. Je jisté, že i takoví chlapáci mezi námi jsou, ale ve filmu je jedna křiklavá plačtivá scéna, která u mne vzbudila asi největší rozpaky. Je tak přehnaně sladce americká a dojemná, že u trochu cinyčtějších diváků může způsobit i výbuch smíchu. Tohle je ve filmu prostě navíc a pokud by to z něj tvůrci nakonec vystřihli, prospějou filmu jako celku podstatně víc. S plastovou Jennifer Garner mám asi osobní neurčitý problém, postava maminky je napsaná velmi ploše a necharismatická herečka tenhle pocit jenom posiluje.

Soutěž o knihy a ceny k filmu v sobotu

Já, Simon (foto: CinemArt)

Skvěle obsazení jsou ale všichni Simonovi kamarádi. Mezi obsazením není žádné silné jméno, ale lidé kolem Simona působí kompaktně, dělají postavě skvělou stafáž a jsou tu opravdu důležití. Posouvají prostě film směrem k zásadnímu rozuzlení a nějaké katarzi hlavního hrdiny.

Film boduje i skvělým soundtrackem, což je u teenagerovského filmu životní nutnost. Jinak se filmařsky nejedná o nic světoborného, kamera je spíš televizní.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 70%
    70
  • Hudba - 80%
    80
  • Kamera - 60%
    60

Já, Simon (2018)

Já, Simon je trochu přehnaně optimistický film. Při jeho sledování budete mít ten správný optimistický pocit. Bohužel vztahy nejsou u většiny rodin takto ideální ani černobílé. Na druhou stranu, kdyby tento typ filmu pomohl některým zaslepencům otevřít oči a jejich okolí by coming-out ulehčili, bude to nejlepší poselství, jaké tento typ zábavy může přinést. Já, Simon není nijak angažovaný film, jak jsem už podotkl, jde čistě o komerční produkt. Ale zručně natočený a pokud nejste zarytý homofob, nemůže vás žádným způsobem urazit ani rozhořčit.
Víc takových filmů.

70 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2018

Já, Simon
Love, Simon
Komedie / Drama / Romantický
USA, 2018, 110 min
Premiéra: 14. 6. 2018 CinemArt
Režie: Greg Berlanti
Předloha: Becky Albertalli (kniha)
Scénář: Isaac Aptaker, Elizabeth Berger
Kamera: John Guleserian
Hudba: Rob Simonsen
Hrají: Nick Robinson, Katherine Langford, Josh Duhamel, Jennifer Garner, Talitha Eliana Bateman, Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg Jr., Miles Heizer, Tony Hale, Logan Miller, Keiynan Lonsdale, Mackenzie Lintz, Joshua Mikel, Alex Sgambati, Sean O’Donnell, Juan Gaspard, Cassady McClincy, Nancy De Mayo, Tyler Chase, Emily Jordan, Clark Moore, Joey Pollari, Natasha Rothwell, Drew Starkey, Terayle Hill

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.