Nová gangsterka s Travoltou je podle kritiků jedním z nejhorších filmů všech dob

Nová filmová gangsterka Gotti, ve které John Travolta hraje s manželkou i dcerou, má jedny z nejhorších recenzí, které se za poslední roky daly o filmech vůbec přečíst. Vysněný Travoltův projekt vypráví (nebo se o to aspoň snaží) o vzestupu a pádu slavného italsko-amerického mafiánského bosse Johna Gottiho. Na webu rottentomatoes.com má snímek v tuto chvíli 0%. Diváci ho ale naproti tomu hodnotí o poznání příznivěji.

Gotti (foto: Lionsgate)

Kritikům se nelíbí především scénář, který je podle nich velmi špatný. “to není ani ten typ filmu, který je tak špatný, až je zábavný,” vysmívá se filmařskému snažení tvůrců jedna z kritiček. Další z novinářů kritizuje, že se scenáristé snažili na malý prostor zhustit příliš mnoho informací. Ve výsledku se ale nemáte šanci o hlavní postavě nic dozvědět. Jiní si všímají zase toho, že v závěru snímku vyznívá hodnocení postavy spíš pozitivně a mafiána film nakonec oslavuje.
Časopis Rolling Stone poznamenává, že “nejhorší rozhodnutí, jaké kdy mohl John Travolta udělat, je hrát v tomhle škváru.”
Jiní kritici, ale oceňují, že se Travolta snažil a do svého hereckého výkonu dal evidentně co mohl. Bohužel to nestačilo, protože výsledek snahy ostatních filmových složek je velmi tristní.
Podle dalšího recenzenta v Gottim není jediná originální scéna. “Je to v podstatě sled snadno identifikovatelných scén z jiných gangsterských filmů a seriálů. Je to výsměch.”

Divácká známka je oproti tomu spíš nadprůměrná. To ale není několik dní po premiéře relevantní údaj. V každém případě, do uzávěrky článku se na internetu nedala najít jediná pozitivní či alespoň průměrná kritika.

Původně se studio Lionsgate rozhodlo, že film uvede v omezené distribuci a nabídne ho on-line streamovacím společnostem. To se ale producentům nelíbilo, byli přesvědčeni, že film si zaslouží plošnou distribuci i adekvátní marketingovou kampaň.

V Americe se nakonec distributorem filmu po dlouhých jednáních mezi Lionsgate a producenty stala společnost Vertical Entertainment. Gotti byl tak 15. června uveden do tamních kin. Jestli se objeví i v kinodistribuci v Česku, kde Vertical také působí, není zatím jasné. Film se u nás ale pravděpodobně uvádět nebude.

Snímek režíroval herec Kevin Connolly (Vincentův svět). Ten má na kontě jako režisér jen pár nepříliš úspěšných titulů.
-red-
foto/video: Lionsgate US