Zlatý střevíček ze Zlína míří do Keni a Británie, diváci ocenili Přání k mání

58. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež zná vítěze. Do letošního klání Zlín Film Festivalu bylo zařazeno 169 snímků, z nichž nejúspěšnější byly Supa Modo, Přání k mání nebo Los Bando.

doplníme fotogalerii

Vítěznými filmy se tedy staly a Zlatý střevíček si odvezou filmy Supa Modo (nejlepší hraný film pro děti), Ječná pole za horami (nejlepší hraný film pro mládež) či český Hurá na borůvky (nejlepší animovaný film).

Cenu diváků (Zlaté jablko) získal český film Víta Karase Přání k mání. V kategorii animovaného filmu má diváckou cenu ruský snímek Chobotík. Cenu diváků Déčka získal jihoafrický film Placák. Planeta Česko byla oceněná jako nejlepší evropský dokument.

Mezinárodní dětská porota pro hraný film pro děti ocenila norský snímek Los BandoHlavní cena mládežnické poroty patří kanadskému filmu Na mou duši.
Cenu města Zlína za nejlepší dětský herecký výkon v kategorii hraného filmu pro děti obdrželi Mihajlo Milavić a Silma Mahmuti za role Jovana a Milice ve filmu Lovci čarodějnic (The Witch Hunters). Cenu Miloše Macourka za nejlepší mládežnický herecký výkon obdrželi Milya Corbeil-Gauvreau za roli Manon ve filmu Na mou duši (Cross My Heart).

Milya Corbeil-Gauvreau

Diváci se mohli také setkat s významnými filmovými osobnostmi z České republiky i ze zahraničí. Byli mezi nimi herci Jaromír Hanzlík, Ivana Andrlová a Maroš Kramár, Simona Stašová, Ivana Chýlková, Josef Trojan, Zdeněk Piškula, irský herec Art Parkinson, americký herec Josh Wiggins, slovenská herečka žijící v Itálii Barbora Bobuľová, hudební skladatel a dirigent Andrea Morricone či 71 delegací, které uvedly své filmy.

Zlatý střevíček obdrželi také slovenská herečka Magda Vášáryová a český herec Jaromír Hanzlík za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež a italský skladatel a dirigent Andrea Morricone za přínos v oblasti tvorby filmové hudby.

Maestro Andrea Morricone

58. ročník byl u příležitosti 100. výročí založení Československa věnován české a slovenské kinematografii, dalšími tématy byly Rakouský výlet a nová sekce American Teen s filmy pro mládež. „Příští ročník Zlín Film Festivalu se bude konat od pátku 24. května do soboty 1. června 2019,“ zve na 59. ZFF prezident Čestmír Vančura. „Chystáme na něj už teď další úpravy v programové i doprovodné části, abychom jej posunuli zase o něco dál.“

Předsedkyně hlavní poroty Aňa Geislerová s prezidentem festivalu Čestmírem Vančurou

Kromě filmových projekcí si návštěvníci zlínského festivalu užili i bohatý doprovodný program rozmístěný v lokacích po celém centru města. Kromě tradičních míst přibyly ve Zlíně i nová místa, kde se lidé mohli setkat s programem festivalu. Takovými byly Retro zóna s kavárnou a Biograf s projekcí němých grotesek v parku Komenského, Hravé podzámčí či Nadační zóna v Zámecké zóně. Vybrané filmy se v průběhu festivalového týdne promítaly i v dalších městech.
Od 8. do 12. června, se Zlín Film Festival představí v Mikulově v rámci Mikulovských ozvěn.

V letošní tradiční charitativní dražbě unikátních filmových klapek se vydražilo rekordních 2, 4 milion korun.

Příští ročník odstartuje 24. května 2019.

-red-
zdroj: Zlín Film Festival, K. Martykánová