Filmové premiéry od 19. července

V kinech je po delší době kvalitní psychologický horor. Děsivé dědictví nabízí kromě dobrého scénáře i skvělé herecké výkony. Pokračování letního trháku Mamma Mia: Here We Go Again opět přivádí známé hrdiny za doprovodu ABBA songů na plátna multiplexů i letních kin. Na první dny je téměř vyprodáno, takže úspěch je zřejmě i tentokrát zaručen. Sugestivní zobrazení něšťastných a tragických událostí na ostrově Utoya. A nakonec je tu francouzské drama Střídavá péče, které je velmi silným filmem, který nenechá nikoho, kdo si to sám zažil v klidu.

Děsivé dědictví (USA, 2018)

Když zemře Ellen, matriarcha rodu Grahamů, začíná rodina její dcery rozplétat záhadná a čím dál tím děsivější tajemství svých předků. S přibývajícími odhaleními se čím dál více snaží překonat svůj neblahý osud, který zřejmě pronásleduje celý jejich rod a pomalu ničí vše, co znají.

Děsivé dědictví
Hereditary
Drama / Horor / Mysteriózní
USA, 2018, 126 min
Režie: Ari Aster
Scénář: Ari Aster
Kamera: Pawel Pogorzelski
Hudba: Colin Stetson
Hrají: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff, Milly Shapiro, Ann Dowd, Mallory Bechtel, Jarrod Phillips, Austin R. Grant, Brock McKinney, Morgan Lund


Mamma Mia! Here We Go Again (USA, 2018)

Je to přesně deset let, co muzikál Mamma Mia! zboural kina po celém světě. Jen u nás se na tom „ničení“ podílelo skoro 750 tisíc diváků, kteří od té doby sní věčný sen o pokračování. Sice to trvalo relativně dlouho, zato v pokračování Mamma Mia! Here We Go Again dostanete hned dva příběhy v jednom! S tím prvním se vrátíme do časů, kdy byla Donna (Meryl Streep a Lily James) čerstvou absolventkou univerzity, chtěla poznávat svět a netušila, že brzy narazí na tři civilizované mladíky a jeden necivilizovaný řecký ostrov a totálně se jí změní život. Druhý příběh se odehrává přesně deset let po událostech prvního dílu, kdy zcestovalejší a moudřejší Sophie (Amanda Seyfried) plánuje velkolepé znovuotevření rodinného hotelu na Kalokairi, na které se samozřejmě sjedou všichni „obvyklí podezřelí“, včetně trojice jejích charismatických tatínků (Pierce Brosnan, Colin Firth a Stellan Skarsgård). Oba příběhy se rafinovaně proplétají a propojují písničkami švédského hudebního zázraku jménem ABBA, ať už novými aranžemi kousků, které zazněly už v minulém díle, nebo hity, na něž se předtím nedostalo.

Mamma Mia! Here We Go Again
Muzikál
USA, 2018, 114 min
Režie: Ol Parker
Scénář: Ol Parker
Kamera: Robert D. Yeoman
Hudba: Anne Dudley, Benny Andersson, Björn Ulvaeus
Hrají: Amanda Seyfried, Lily James, Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Dominic Cooper, Andy Garcia, Christine Baranski, Julie Walters, Jeremy Irvine, Cher, Hugh Skinner, Alexa Davies, Jessica Keenan Wynn, Josh Dylan, Naoko Mori, Togo Igawa, Omid Djalili


Utøya, 22. července (Norsko, 2018)


Norský snímek Utøya, 22. července zachycuje masakr na letním táboře Svazu dělnické mládeže na ostrůvku u Osla v létě 2011. Skutečnou tragédii, při níž přišlo o život sedm desítek převážně mladých lidí, režisér Erik Poppe zpracoval jako drama natočené v reálném čase bez hudby a střihu – vytrvale sleduje mladou Kaju, která se snaží bezhlavé střílení přežít a zároveň najít v chaosu a panice svou mladší sestru. Snímek vznikl na základě reálných svědectví, scénář filmu je založen na hloubkových rozhovorech s přeživšími a snaží se co nejvěrněji zachytit pocity mladých, kteří byli v moment útoku na ostrově. Popisuje události z jejich perspektivy a skládá hold jejich odvaze.

Utøya, 22. července
Utøya 22. juli
Drama / Thriller
Norsko, 2018, 98 min
Režie: Erik Poppe
Scénář: Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen
Kamera: Martin Otterbeck
Hudba: Wolfgang Plagge
Hrají: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Sorosh Sadat


Střídavá péče (Francie, 2017)

Myriam a Antoine Bessonovi se rozvedli. Syna Juliena dostala do péče matka, která se snaží Juliena před jeho otcem chránit, o němž tvrdí, že je agresivní. Antoine však prosí o střídavou péči svého syna. Julien je svědkem stupňujícího se konfliktu mezi jeho rodiči a je donucen jít na hranici svých možností, aby zabránil tomu nejhoršímu.

Střídavá péče
Jusqu’à la garde
Drama
Francie, 2017, 93 min
Režie: Xavier Legrand
Scénář: Xavier Legrand
Hrají: Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria, Mathilde Auneveux, Florence Janas, Sophie Pincemaille, Jenny Bellay, Jean-Marie Winling, Jean-Claude Leguay, Julien Lucas, Saadia Bentaïeb, Coralie Russier