Jakob Cedergren: Tísňové volání je inspirované videem z YouTube

Jedno video na YouTube stálo podle Jakoba Cedergrena u zrodu skvělého skandinávského thrilleru Tísňové volání. Švédský herec v Karlových Varech představil osobně jeden z nejsilnějších filmů letošního ročníku festivalu. Od 12. července je Tísňové volání v kinech

href=”https://www.totalfilm.cz/wp-content/uploads/Jacob-Cedrgren.jpg”> Jakob Cedergren ve filmuz Tísňové volání[/

Na plátně jste ve filmu Tísňové volání po celou dobu. Stojí to na vás, cítil jste díky tomu větší zodpovědnost než obvykle?

Ano i ne. Chci říct, zodpovědnost cítím pokaždé, když něco dělám. Ale nebál jsem se toho. Byl jsem v dobrých rukou a součástí dobrého příběhu. Kolem mě fajn lidé a skvělý režisér.

Kde se vzala inspirace pro tenhle snímek?

Celé to začalo tím, že režisér Gustav Möller viděl na Youtube jedno video, které vlastně inspirovalo ten scénář. Pak společně se scénáristou Emilem Nygaard Albertsenem k tomu začali hledat víc informací. Navštívili kvůli tomu nejrůznější místa a instituce a začali taky pracovat na příběhu pro film a na jeho postavách. Trvalo jim to asi rok a pak jsem se k nim připojil já, což bylo asi tak půl roku předtím než začalo samotné natáčení. Absolvoval jsem to samé kolečko jako oni a pak začalo docela krátké natáčení, které v sobě mělo hodně nápaditosti a hravosti od samého začátku až do konce. Bylo to celé úžasné…

Ten snímek je strhující, naprosto úžasný!

Děkuju moc!

Ten nápad, že budete vlastně od prvního záběru až po samý konec neustále komunikovat jenom přes telefon byla ve hře hned od samého začátku?

Ano, takový byl koncept, protože to vlastně byla podstata toho videa z Youtube. Ten nápad byl docela výzva, zda se to vlastně dá takhle vůbec natočit. A zdá se, že to vyšlo.

Byl jste se podívat kvůli roli Asgera v nějakém call centru, abyste zjistil jak to celé funguje?

Ano, i tam jsem byl a mluvil s mnoha lidmi, kteří měli co říct k tomuhle tématu. Pro moji roli i celý příběh to bylo velmi inspirativní.

Jaké to bylo mluvit s lidmi, kteří na tísňových linkách pracují?

To bylo velmi zvláštní. Je to specifická práce a je úžasné vidět s jakou profesionalitou lidé takovou práci dělají. A je v tom zároveň velký kontrast, je to zvláštní. Jsou v kanceláři, pijí kafe a řeší případy lidí, kteří jsou třeba v přímém ohrožení života. Ale tak to prostě je. Nicméně v jistém smyslu slova je to hodně zvláštní prostředí. Ti pracovníci call center jsou ale skvělí.

Není asi jednoduché pracovat na takovém místě.

To není. Je to výzva. Stejně jako stát se třeba lékařem. V podstatě jako v případě kteréhokoliv povolání, které se nějak dotýká života a smrti. Je to náročná práce a vy vlastně nikdy nevíte, jak reagovat na situace, které se mohou v tomhle oboru přihodit.

Vy jste byl na karlovarském festivalu už před deseti lety se snímkem Ukrutně šťastni, který natočil Henryk Ruben Genz. S panem Genzem jsme dělali před pár měsíci rozhovor v Praze, když přijel uvést svůj poslední snímek Tak pravil Bůh. Zajímalo by mě, jestli na vás Karlovy Vary a jeho atmosféra působí stejně jako při vaší první návštěvě?

Pokud si dobře vzpomínám, mám z festivalu stejný dojem jako před lety. Cítím tady velkou radost, ten festival má mladého ducha. Vidíte tady před kiny dlouhé řady lidí, kteří čekají na projekce, a je naprosto jedno, kolik je hodin. A když sem přijedete, tak se cítíte tak vřele přijat od diváků. Takže pro mě osobně je to jeden z nejlepších festivalů na světě!

To je skvělé slyšet.

Vážně, říkám to bez přehánění…

Čeští diváci mají v oblibě skandinávské thrillery. Je to žánr, který máte i vy osobně rád?

Já mám kromě jiného rád to, co v sobě právě Tísňové volání má a nebývá to úplně tak časté. Je to smělý projekt a v určitém smyslu také hodně svobodný projekt. Pro celý štáb to byl vlastně první velký film a ten film se rozhodli udělat přesně tak, jak si to vysnili. Nenechali si do toho mluvit nikoho z marketingu. Takové snímky často dopadnou nejlépe, ale je moc těžké dotáhnout to všechno do konce. A to jsou filmové projekty, které dovedu ocenit, a moc mě těší, když můžu být jejich součástí.

Příspěvek sdílený Totalfilm.cz | také na YouTube (@totalfilmcz),

Už ve dvou snímcích, které s vámi znám, hrajete policistu.

Ano, ve stejném svetru…

Vtipné, toho jsem si nevšimla…

Existuje nějaké zvláštní spojení mezi vámi a rolí policisty?

Ne, nic takového. Je to jenom proto, že existuje spousta příběhů s takovou rolí. Postava policisty dá příběhu dramatičnost.

Já bych řekla, že jste v tom filmu možná trochu nevrlý policista…

Já? Ne, to bych neřekl.

Trošičku! Malinko podrážděný.

Necháme diváky, ať si udělají vlastní názor.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
video: Aerofilms, Totalfilm.cz © 2018